open-navfaktor-logo
search
Odlaze u EU
Plaćeniji su od vozača kamiona: Cisterne u BiH nema ko da vozi
Na području Bosne i Hercegovine sve više fali profesionalnih vozača, a pogotovo onih koji imaju ADR licencu, odnosno koji su položili ispit za prijevoz tečnih i opasnih materija u cisternama, potvrdili su prijevoznici.
07.07.2021. u 09:21
get url
text

Po forumima i oglasima za zapošljavanje širom BiH sve više se traže vozači sa iskustvom koji prevoze cisterne s tečnim i opasnim materijama, a prema podacima prijevoznika, veliki broj njih je posljednjih godina najviše zbog većih plaća otišao raditi u zemlje Evropske unije. Naći vozača cisterne u BiH postao je tako veliki problem, a s tim se bore i neke razvijenije zemlje u svijetu.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS-a, kazao je za Nezavisne da je u Bosni i Hercegovini stanje, što se tiče vozača, katastrofalno, te da ovog kadra najviše fali.

- Između ostalih, fali veliki broj vozača koji imaju ADR licencu, odnosno koji su položili ispit za prijevoz tečnih i opasnih materija i prevoze cisterne. Oni su plaćeniji od vozača kamiona - naveo je Grbić.

Prema njegovim riječima, najveći razlog što fali ovog tipa vozača u Bosni i Hercegovini jesu veće plaće u zemljama Evropske unije, te vozači odlaze za boljim materijalnim uvjetima.

- Tamo zarađuju od 3.000 do 4.000 eura, a ovdje im je mjesečna plaća bila od 1.500 do 2.000 KM - rekao je Grbić.

On je istakao da je od 2019. godine do sada BiH napustilo više od 5.000 profesionalnih vozača.

- Ne znam da li postoji ijedna firma u državi u kojoj ne fali makar jedan vozač, a nekima fali i njih 50. Mi već godinama apelujemo na sve institucije da se nešto mora uraditi po ovom pitanju, ali nema nikakvog pomaka - naglasio je Grbić.

Ono što je također jedan od problema, prema Grbićevom mišljenju, jeste i to da cijena prijevoza u BiH nema isplativost.

- I tu naplatu mi čekamo od tri mjeseca do godinu, a nekada ne uspijemo ni naplatiti. E tu je veliki problem jer na taj način nismo konkurentni sa Evropskom unijom i ne možemo povećati plaće našim vozačima - objašnjava Grbić.

Iz Agencije za posredovanje pri zapošljavanju Mojposao.ba istakli su ranije da je velika potražnja za profesionalnim vozačima za teritoriju Bosne i Hercegovine.

- U odnosu na isti period prošle godine za sedam posto je više oglašavanja iz ove grupe. U sličnom rangu je i potražnja za vozačima autobusa na području cijele države - kazali su ranije u ovoj agenciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.