open-navfaktor-logo
search
Rok kraj godine
Počela izgradnja treće faze sarajevske Devete transverzale
Počela je treća faza izgradnje Devete transverzale u Sarajevu, sa kružnim tokom koji se gradi do željezničke stanice Alipašin most.
07.01.2021. u 16:12
get url
text
Deveta transverzala

- Treća faza podrazumjeva spoj Devete transverzale sa autoputem sa četiri trake u dužini 600 metara i planirano je da se završi u ovoj godini. Počela je izgradnja kružnog toka na stubovima jer je rješeno tri četvrtine imovinsko-pravnih odnosa na gradilištu, a još je ostala jedna četvrtina da se riješi, a to će ubrzo usvojiti Skupština Kantona Sarajevo. To se mora uraditi jer se jedan dio kružnog toka radi sredstvima Evropske investicione banke (EBRD), pa se ovaj dio mora graditi po pravilima EBRD-a. To znači da se imovinsko-pravni odnosi moraju rješavati po pravilima Evropske unije, a ne po našim zakonima. Izvjesno je da će se kružni tok izgraditi do kraja 2021. godine i da se spoji sa autoputem na kružnom toku u Briješću – pojasnio je Selmir Kovač, direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo.

U ovoj godini treba da se završe i četiri saobraćajne trake u ulici Džemala Bijedića. Time će se omogućiti spoj na Devetu transverzalu, odnosno do mosta koji je izgrađen prije godinu preko željezničke pruge u Boljakovom Potoku, a sada se na kraju mosta počeo graditi kružni tok, do željezničke stanice Alipašin most, koji će se spojiti sa ulicom Safeta Zajke.

Deveta transverzala najveći je infrastrukturni projekt u oblasti saobraćaja koji se realizira na području najveće općine Novi Grad Sarajevo. Investitori ovog višemilionskog projekta su Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, Direkcija za puteve KS i Općina Novi Grad.

Trodimenzionalni prikaz Devet transverzale pogledajte OVDJE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.