open-navfaktor-logo
search
Novo Sarajevo
Podrška ustanovama kulture za ublažavanje posljedica pandemije
U Dječijoj kući Novo Sarajevo općinski načelnik Nedžad Koldžo potpisao je ugovore o finansijskoj podršci javnim ustanovama iz oblasti kulture u u cilju ublažavanja posljedica pandemije.
28.07.2020. u 10:44
get url
text

Ugovore su potpisali u ime JU Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, direktorica  Elma Hašimbegović, JU Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u Republici Bosni i Hercegovini direktor Sakib Pleh, Biblioteke grada Sarajeva v. d. direktorica Elma Marić-Jašarević i JU Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo v. d. direktorica Zorica Miličević.

Općina Novo Sarajevo je na osnovu donesenog Pravilnika i raspisanog Javnog poziva pristupila realizaciji mjera iz Programa ublažavanja zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica proglašenog stanja prirodne nesreće, koje su utvrđene u Rebalansu Budžeta Općine Novo Sarajevo za 2020. godinu, a od kojih se jedna od mjera odnosi i na transfer u oblasti kulture i sporta u cilju ublažavanja posljedica pandemije.

U obraćanju prisutnima načelnik Nedžad Koldžo pojasnio je kako se radi o jednoj od 14 mjera podrške i pomoći za ublažavanje posljedica pandemije korona virusa, te da je jedan od uslova bio da javne ustanove iz oblasti kulture imaju svoje sjedište ili svoju djelatnost obavljaju na području Općine Novo Sarajevo.

Predstavnici četiri javne ustanove zahvalili su se na podršci koju im je, na ovaj način, pružila Općina Novo Sarajevo i općinski načelnik kako bi što lakše prebrodili krizu uzrokovanu pandemijom korona virusa.

Visina i način utroška dodijeljenih finansijskih sredstava, utvrđeni su uzimajući u obzir visinu prihoda i rashoda koje su javne ustanove ostvarile u prethodnoj i tekućoj godini u periodu mart, april  maj, te cijeneći položaj u kojem se trenutno nalaze, navodi se u saopćenju Općine Novo Sarajevo.

Ukupno izdvajanje za sve četiri navedene javne ustanove iz oblasti kulture iznosi 73.600 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.