Banjalučka policija identifikovala je učesnike sa video snimka objavljenog u brojnim medijima i na društvenim mrežama, a na kojima se vidi vršnjačko nasilje.

Na snimku se vidi kako djevojčica napada dječaka na biciklu, dok prolaznici to posmatraju. Djevojčica ga nekoliko puta obara na zemlju, a u jednom trenutku ga je i ošamarila, dok on odbija da se brani što se i čuje na snimku kada to govori.

Također, na snimku se čuje i starija osoba koja nagovara dječaka da udari djevojčicu i ne čini ništa kako bi zaustavila nasilje.

- Policijski službenici PU Banja Luka su, nakon što je video zapis u kojem je vidljivo vršnjačko nasilje objavljen u medijima, identifikovali učesnike navedenog događaja. Zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o javnom radu i miru - propuštanje obaveze brige o maloljetniku, nadležnom sudu će biti podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. O događaju su obaviješteni i nadležni organi socijalnog staranja – saopćeno je iz PU Banja Luka.

Iz policije napominju da oni, tokom redovnih poslova i zadataka iz svoje nadležnosti, edukuju nastavnike, učenike i roditelje, sa ciljem preventivnog djelovanja, kao i ukazivanja na posljedice vršnjačkog nasilja.