Nalaz obdukcije tijela Ljubomira Kajge zvanog Ljubo (76), koji je stradao na seoskom groblju u Hodbini kod Mostara, pokazao je da je smrt nastupila nasilno usljed djelovanja eksplozivne naprave.

- Tek nakan vještačenja će se znati o kojoj eksplozivnoj napravi je riječ - kazao je postupajući tužilac Tužilaštva HNK. Dodao je kako se obrađuju postojeći dokazi i nastoje prikupiti dokazi kako bi se sve utvrdilo. Također, nakon vještačenja automobila "peugeot", kojim je poginuli došao na groblje, bit će poznato više informacija.

Kajgo je nakon ranjavanja pokušao da sjedne u automobil kako bi se odvezao do bolnice, ali je pao i umro pored vozila. Pretpostavlja se da je stradao od mine ili ostavljenih bombi, ali je ovaj slučaj obavijen misterijom jer još nije poznato otkud mine i bombe na groblju.

Istragom će se pokušati utvrditi da li je eksplozivna naprava bila postavljena ili je od ranije bila na tom mjestu.

Mještani Hodbine pričaju da je u vrijeme nesreće u blizini bila Ljubina supruga Saveta koja je čula eksploziju, ali nije ništa vidjela. Ona je navodno rekla da je Ljubo otišao da krči groblje svojih predaka.