Pompeo je iznio te navode samo 24 sata prije nego što novoizabrani predsjednik Joe Biden preuzme dužnost. Nije bilo nikakve trenutne reakcije iz nastupajućeg Bidenovog tima, iako su on i članovi njegovog tima za nacionalnu sigurnost u prošlosti izražavali podršku takvim navodima.

Pompeove tvrdnje neće imati neće imati nikakve trenutne reperkusije, iako bi zakonske implikacije takvih optužbi mogle značiti da SAD moraju to uzeti u obzir u formuliranju svoje politike prema Kini. SAD su se oglašavale tim povodom i poduzimale su akciju, provodeći brojne sankcije protiv visokih čelnika kineske Komunističke partije i državnih preduzeća za koje tvrde da finansiraju projekat represije širom Xinjianga.

Mnogi od onih koji su optuženi da su učestvovali u represiji već su pod američkim sankcijama. Optužbe za genocid znače da će se sada nove mjere lakše uvoditi.

- Nakon pažljivog razmatranja dostupnih činjenica, ustanovio sam da je barem od marta 2017. Narodna Republika Kina, pod direktivom i kontrolom kineske Komunističke partije, počinila zločine protiv čovječnosti nad većinski muslimanskim Ujgurima i pripadnicima ostalih etničkih i vjerskih manjinskih grupa u Xinjiangu – navodi Pompeo u izjavi za javnost, prenosi AP.