Ponos Zenice izbačen je iz Premijer lige BiH, a finansijska situacija u klubu je izuzetno teška nakon što su turski investitori odlučili da se povuku iz kluba.

Čelik se danas oglasio saopćenjem za javnost, u kojem su navedena imena potencijalnih članova Uprave, koji bi trebali spasiti klub. Među imenima ljudi koji bi trebali krenuti u misiju spašavanja Čelika je i Amel Tuka, najbolji bh. atletičar. Kandidati za UO su i: Armin Gafurović, Tarik Hadžimahmutović, Jasmin Begagić, Refik Begić, Harun Kahvedžić i Dino Zeničanin.

Saopćenje NK Čelik prenosimo u cijelosti:

- Očigledno je da su stigla veoma teška vremena za NK Čelik Zenica. U posljednjih nekoliko mjeseci se najviše spominje njegovo gašenje, što je svakako nezamislivo za Zenicu, jedan od većih gradova u BiH.

Kada se sve analizira, onda je sigurno da se klub nalazi u velikim, ali ne i nepremostivim problemima. NK Čelik je simbol Zenice i brojne generacije su odrasle uz klub postajući dio njegove tradicije. Klub je učestvovao u stvaranju mnogih uspomena i na taj način i danas čini dio naših života.

Od 1945. godine Čelik predstavlja Zenicu i zaslužuje da svi u ovim teškim trenucima doprinesemo spasu našeg "starca" kako bi i dalje nastavio predstavljati Zenicu i biti dio našeg identiteta i u budućnosti.

Shodno tome, UG Robijaši 1988 Zenica, počeli su "kucati na vrata" mnogim ljudima kako bi pokušali spasiti klub, te su tako i nas kontaktirali da pomognemo u našim mogućnostima. Kada smo vidjeli da je ovo vjerovatno i posljednji pokušaj da Zenica spasi svoj klub, onda smo počeli uz njihovu podršku praviti kandidatski tim za Upravni odbor.

U sklopu ovog tima se nalaze Armin Gafurović, Tarik Hadžimahmutović, Jasmin Begagić, Refik Begić, Harun Kahvedžić, Amel Tuka i Dino Zeničanin.

U startu želimo naglasiti da nemamo nikakve druge ambicije osim da damo sve od sebe u skladu sa našim znanjem i sposobnostima kako bismo u konačnici svi zajedno spasili klub od gašenja te ga usmjerili na put ozdravljenja i oporavka. Nismo učestvovali u kreiranju problema s kojima se NK Čelik suočava, ali spremni smo biti dio rješenja, jer ne želimo svjedočiti gašenju našeg Čelika.

Zadatak jeste jako težak, te s toga tražimo podršku svih onih kojima je stalo do kluba, a mi možemo obećati da ćemo uraditi sve što je u našoj moći da postignemo uspjeh i prevashodno spasimo Čelik, a onda ga i vratimo tamo gdje pripada.

Svima je jasno da je takvo nešto u trenutnoj situaciji nemoguće izvesti bez podrške Grada Zenica. Gradonačelnik Fuad Kasumović nam je na sastanku obećao da će Grad Zenica pomoći NK Čelik i da će ispuniti zahtjeve za saradnju između kluba i Grada. Ipak, vrijeme se vješto izvuklo i još uvijek nismo dobili potpisan Memorandumu o razumijevanju, ali očekujemo da će i to biti uskoro riješeno.

U svakom slučaju naš tim će se kandidovati za Upravni odbor na Skupštini kluba koja će se održati 13. jula 2020. godine u Bosanskom narodnom pozorištu, ali ako zahtjev za potpisan Memorandum o razumijevanju i realizacija podrške od Grada ne budu ispunjeni do 01. augusta 2020. godine, bit ćemo primorani da se povučemo iz kluba, jer neće biti smisla, niti mogućnosti da se bavimo problemima koje ne možemo riješiti bez podrške Grada.

Iskreno se nadamo da postoji volja svih bitnih faktora u gradu, kao i šire zajednice da učinimo svi zajedno sve moguće napore kako bismo spasili simbol Zenice i kako bi opet nekad u budućnosti klub pokazao svoju vrijednost i usrećio mnoge ljude u gradu.

Oporavak može trajati duži period - koju će ligu klub igrati u ovom trenutku je sporedna stvar (o čemu će konačnu odluku donijeti Skupština NK Čelik), jer je najvažnije da Čelik nastavi biti ljubav i ponos i onih Zeničana i Zeničanki, koji će se tek roditi - piše u saopćenju koje je potpisao Armin Gafurović, kandidat za predsjednika Upravnog odbora NK Čelik Zenica.