open-navfaktor-logo
search
Sumiraju se štete
Poplava u Veneciji oštetila baziliku sv. Marka
Poplava, koja je u ponedjeljak pogodila Veneciju, ozbiljno je oštetila baziliku sv. Marka što je glavni kurator slikovito opisao riječima da je monumentalna građevina ostarjela za 20 godina, prenosi agencija ANSA
30.10.2018. u 22:43
get url
text
Venecija, bazilika sv. Marka

- U samo jednom danu bazilika je ostarjela za 20 godina, a možda je to čak optimistična ocjena - rekao je glavni kurator bazilike sv. Marka, Carlo Alberto Tesserin.

Dijelovi crkve bili su pod vodom 16 sati, s razinom 90 centimetra od tla, a to znači da je voda oštetila mramor, stubove i bronzana vrata, piše agencija dpa.

Od početka milenija ovo je drugi put da je bazilika sv. Marka poplavljena, odnosno peti put u gotovo hiljadu godina njezine povijesti, piše ANSA.

Krajnji je čas da Venecija dobije bolji sistem zaštite od poplava, rekao je Tesserin i objasnio da je sv. Marko zaštićen samo od "acque alte" do 110 centimetara.

U ponedjeljak je nivo vode dosegnula 156 cm, a mjerenje se obavljaju u odnosu na referentnu nultu tačku blizu južnog ulaza u Veliki kanal. 

Venecijanska katedrala nije jedina oštećena u poplavi jer je voda natopila i dva platna španskog umjetnika Joana Miroa pripremljena za izložbu u palati Zaguri, gdje se u četvrtak treba otvoriti izložba "Od Kandinskog do Botera".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.