Požar je navodno izbio na drugom ili trećem spratu zgrade od 19 u Bronxu. CNN javlja da su još najmanje 63 osobe ozlijeđene, a 32 u kritičnom stanju.

Povjerenik vatrogasne službe Daniel Nigro rekao je da je ovakav požar "bez presedana" u New Yorku.

Požar je izbio nekoliko dana nakon što je u požaru u stambenoj zgradi u Philadelphiji poginulo 12 ljudi, uključujući osmero djece.

Ovo je užasan, užasan, bolan trenutak za grad New York, rekao je gradonačelnik Eric Adams. 

- Bit će to najgori požar u našoj historiji. Znamo da imamo 19 mrtvih, nekoliko u kritičnom stanju i više od 63 ozlijeđenih - rekao je Adams.

Novi gradonačelnik New Yorka, bivši policajac, istaknuo je da je "to prava tragedija, ne samo za Bronx i za grad".

Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vidi se velika vatra i gust crni dim što suklja iz prozora višekatnice u Bronxu, velikoj četvrti na sjeveru New Yorka. Vatrogasci su isprva izvijestili o tridesetak ozlijeđenih. 

Požar je izbio nešto prije 11 sati u dvoetažnom stanu na drugom i trećem spratu zgrade, a proširio se na sve spratove. Žrtve su pronađene na stubištu na svakom spratu zgrade, mnogi su preminuli od srčanog zastoja. Ozlijeđeni većinom imaju problema s disanjem zbog udisanja dima.

New York, megapolis s devet miliona stanovnika, zahvatila je stambena kriza, a zgrade su nerijetko oronule i loše održavane.