open-navfaktor-logo
search
Katastrofa
Požari u Kaliforniji: Broj poginulih povećan na 44
Šerif regije Butte Cory Honea saopćio je kako su posmrtni ostaci još 13 izgorjelih osoba pronađeni na opožarenom području
13.11.2018. u 08:53
get url
text
get url
text

Zapadna američka savezna država Kalifornija suočena je s tri velika šumska požara koji su zahvatili cijele gradove u kojima je broj poginulih povećan na 44 osobe, javlja Anadolu Agency (AA).

Šerif regije Butte Cory Honea saopćio je kako su posmrtni ostaci još 13 izgorjelih osoba pronađeni na opožarenom području.

Broj smrtno stradalih žrtava na sjeveru Kalifornije povećan je na 42, po čemu je to najsmrtonosnijih požar u historiji te američke savezne države.

Honea je kazao da se više od 200 osoba i dalje vode kao nestale u gradu Paradise koji se našao na putu požara koji se pruža duž 450 kilometara u toj regiji.

Više od 7.000 objekata je u potpuno izgorjelo u požaru sa kojim se i dalje bore hiljade vatrogasaca.

Uporedo s tim, dva požara i dalje bukte i na jugu Kalifornije kod poznatog luksuznog grada Malibu. Do sada su pronađena tijela dvije poginule osobe na tom području.

Grad je doslovno opkoljen vatrenom stihijom i naređena je evakuacija 300.000 mještana iz ugrožene regije.

U požaru u Malibuu izgorjele su brojne vile poznatih ličnosti iz svijeta filma i muzike, kao što su Gerard Butler, Miley Cyrus, Scott Baio, Guillermo del Toro, Kim Kardashian, Alyssa Milano i Rainn Wilson.

O razmjerama požara koji bukte na sjeveru i jugu Kalifornije ponajbolje svjedoči i fotografija koju je objavila američka agencija NASA, a riječ je o fotografiji snimljenoj iz svemira na kojoj se vide veliki oblaci dima iznad Kalifornije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.