open-navfaktor-logo
search
Izborna komisija BiH
Prijave za Opće izbore među prvima predali Duraković, Šarović, Radončić...
Stranke i samostalni kandidati počeli su danas donositi u Centralnu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine svoje prijave za učešće na Općim izborima 2. oktobra.
20.05.2022. u 11:37
get url
text

Kandidaturu za predsjednika / potpredsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska danas je među prvima predao Ćamil Duraković.

Na pitanje da li vjeruje da će se izbori održati u oktobru, Duraković smatra da je to ozbiljno pitanje "da bi se neko igrao s tim".

- Ukoliko izbori ne budu 2. oktobra vjerujem da će eventualno mjesec dana iza toga biti, ali i dalje želim vjerovati da će izbori biti održani - kazao je Duraković.

Ističe da sve stranke u okviru projekta "Za državu” zajednički rade mnogo na "vraćanju države Bosne i Hercegovine na dio BiH koji se zove entitet Republika Srpska".

- Mi trenutno u NSRS-u imamo tri zastupnika što je jedan manje u odnosu koliko je Ustavom zagarantovano. Mi se moramo vratiti kao treći politički faktor bez kojeg pozicija neće moći formirati vlast - kazao je.

 Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović je također među prvima predao prijavu SDS-a za učešće na predstojećim Općim izborima u BiH, kao i Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.