open-navfaktor-logo
search
Drugom pozlilo
Pripadnik Antiterorističke jedinice MUP-a RH-a umro na treningu, u policiji zakazali press konferenciju
Pripadnik Antiterorističke jedinice (ATJ) Lučko umro je jučer, nakon što se dan prije srušio na kondicionom treningu u sklopu prvog dana obuke, dok je drugi pripadnik ATJ-a, kojem je također pozlilo, i dalje hospitaliziran, saopćilo je jučer hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.
07.09.2022. u 08:33
get url
text

Tim povodom danas će biti održana press konferencija u sjedištu MUP-a, a izjavu za javnost dat će potpredsjednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, direktor policije Nikola Milina te zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Mate Bilobrk.

Antiteroristička jedinica Lučko, kao sastavni dio Zapovjedništva za intervencije započela je u ponedjeljak s provedbom temeljne tjelesne pripreme za 29 svojih pripadnika u kompleksu baze ATJ-a, saopćeno je jučer iz MUP-a.

Navedena obuka uobičajeni je postupak i održava se prilikom svakog prijema novih članova. Prije obuke kandidati prolaze A kategoriju ljekarskog pregleda koji obuhvata detaljan tjelesni i psihički pregled za obavljanje najsloženijih poslova policijskih službenika, istaknuo je MUP u saopćenju.

Kao posljednja etapa jučerašnjeg dana predviđen je trening kondicijskog trčanja.

Neposredno prije završetka treninga, nešto prije 15 sati, jedan pripadnik se požalio na slabost, da bi nedugo nakon toga pozlilo i drugom pripadniku ATJ-a.

MUP navodi kako im je prvu medicinsku pomoć pružio medicinski tim ATJ-a Lučko, a potom su prevezeni u Kliničku bolnicu Sveti Duh, gdje su hospitalizirani.

Iz bolnice je u ranim jutarnjim satima stigla vijest da je jedan pripadnik ATJ-a umro, dok je drugi stabilno, prenosi Index.

Tijelo umrlog pripadnika ATJ-a prevezeno je na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku radi provođenja obdukcije, a policija će poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi utvrdila sve činjenice i okolnosti stradavanja, naglasili su iz MUP-a.

Pripadnici ATJ-a Lučko podvrgnuti su najdetaljnijem pregledu koji prolaze i pripadnici specijalnih i interventnih jedinica, policijski ronioci, pripadnici protiveksplozijskih službi te pripadnici koji pružaju ličnu zaštitu, dodaju iz MUP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.