open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Priznao da je lažno prijavio rođaka da je terorista
Priznanjem krivnje optuženi se odrekao prava na suđenje i prava na žalbu na presudu Suda BiH
22.01.2020. u 10:35
get url
text

Suad Jukanović (41) iz Tuzle u prisustvu advokata je u potpunosti priznao krivnju za krivično djelo lažno prijavljivanje, te mu je izrečena uvjetna osuda od osam mjeseci zatvora, a koja se neće izvršiti ako u roku od dvije godine ne počini novo krivično djelo, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

Optužnicom je Jukanoviću na teret stavljeno da je 22. decembra 2016. godine uputio lažnu prijavu protiv svog rođaka tako što je putem društvene mreže uputio lažnu prijavu protiv njega zbog navodne povezanosti sa planiranim terorističkim aktivnostima. Poruku je poslao na korisnički nalog jednog diplomatskog predstavništva u BiH, sa sjedištem u Sarajevu, što je kod uposlenika izazvalo uznemirenje.

- Provjerama koje su provele agencije za provođenje zakona, utvrđeno je da izneseni navodi nisu istiniti i da je navedena osoba lažno prijavljena. Sporazumnim priznanjem krivnje optuženi se odrekao prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH - naveli su iz Tužilaštva.

Sličan slučaj dogodio se i u septembru prošle godine, također na području Tuzlanskog kantona.

Tada su pripadnici SIPA-e, u saradnji sa MUP-om TK uhapsili Marija Antića (1985), koji je putem telefona lažno prijavljivao policiji svog komšiju za terorizam.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.