open-navfaktor-logo
search
Italija
Proizvođač prodaje vino za 5.000 eura po boci i kaže da ga ne biste trebali piti
Italijan Tullio Masoni pravi neka od najekskluzivnijih vina na svijetu, ali ne želi da ih pijete. 
26.08.2022. u 09:55
get url
text

Kaže da ima "najmanji vinograd na svijetu" koji je napravio na vrhu palate iz 16. vijeka u srcu Reggio Emilije, grada na sjeveru Italije.

- Moj otac se bavio proizvodnjom vina. Naslijedio sam pravi vinograd na selu oko Reggio Emilije, ali kada sam pogledao knjige, shvatio sam da bih potrošio više novca na njega nego što bih zaradio, pa sam ga prodao. Međutim, 20 godina kasnije požalio sam zbog toga, pa sam sebi napravio vinograd džepne veličine - kazao je u telefonskom intervjuu, piše CNN.

Njegova vinarija Via Mari 10 daje samo 29 boca crnog vina godišnje. Jednu bocu Masoni procjenjuje na 5.000 eura. Boce se prodaju u umjetničkoj galeriji Bonioni Arte, udaljenoj nekoliko blokova dalje.

- Moje vino je oblik umjetničkog izražavanja, filozofska provokacija, nešto što treba držati u dnevnoj sobi kako biste o tome razgovarali sa svojim prijateljima i pričali im o ludaku koji je postavio vinograd na svoj krov - stava je Masoni.

Kazao je da veza između vina i umjetnosti počinje od voća, jer vinova loza raste na rešetkama koje su zapravo umjetnička djela lokalnog kipara Oscara Accorsija.

- Moje grožđe se hvata za umjetnost čim se rodi - rekao je Masoni.

Vino odleži u hrastovim bačvama koje su također skulpture drugog lokalnog umetnika, Lorenca Menocija, a Masoni je pozvao Giuseppea Camuncolija, poznatog Marvelovog strip crtača, da nacrta posebno izdanje etikete vina. Zbog toga "ohrabruje" svoje kupce da nikada ne otvaraju boce, već da ih tretiraju kao umjetnička djela.

- Ja sam jedini proizvođač vina na svijetu koji kaže da ne treba piti njegovo vino - rekao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.