open-navfaktor-logo
search
Nezakonito degradiran
Prvostepena presuda u korist policajca koji je pružao podršku "Pravdi za Davida"
Vinko Bajić, nekadašnji policajac banjalučke Policijske uprave, dobio je prvostepenu presudu u svoju korist nakon tužbe koju je podnio protiv Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koji su ga sankcionirali zbog pozdravljanja članova grupe "Pravda za Davida".
22.11.2022. u 11:43
get url
text

Vinko Bajić, bivši policajac iz Banje Luke, Republiku Srpsku i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) tužio je zahtijevajući poništenje rješenja kojim je suspendovan sa posla i rješenja Policijskog odbora kojim je proglašen disciplinski odgovornim za težu povredu radne družnosti.

Osnovni sud u Banjoj Luci je 8. novembra ove godine donio presudu u korist Bajića, u koju je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) imala uvid i u kojoj se navodi da su mu Republika Srpska i MUP dužni, na ime umanjenja neto plaće zbog suspenzije, kao i umanjenja neto plaće zbog disciplinske kazne za period od juna 2019. godine do septembra 2020. godine, isplatiti ukupan iznos od 5.671 KM.

Republika Srpska i MUP RS-a dužni su da, na ime poreza i doprinosa zbog umanjenja plaće bivšem policajcu, nadležnim organima uplate iznos od 3.829 maraka.

Bajiću entitet i MUP, prema prvostepenoj presudi, treba da isplate i zateznu kamatu od oko 800 maraka.

VEZANI TEKST - Bivši banjalučki policajac tvrdi: Trpio sam sankcije zbog podrške Davoru Dragičeviću

Sud u presudi navodi kako nije bilo valjanog razloga za kažnjavanje Bajića, koga su nadređeni u Policijskoj upravi Banja Luka kaznili zbog pozdravljanja pojedinaca iz neformalne grupe građana "Pravda za Davida" kod Hrama Hrista Spasitelja u centru grada 2019. godine.

- Tužilac ne spori da je sporne prilike prišao predmetnoj grupi građana, ali ono što je nesporno utvrđeno jeste da je prišao radi pozdravljanja Perduv Ozrena i da se rukovao samo s njim - piše u presudi banjalučkog Osnovnog suda.

Sud dalje navodi da se na snimcima, koji su priloženi kao dokaz, ne vidi da li se Bajić pozdravio sa još lica i sa koliko njih. Presudom se dalje objašnjava da, čak ukoliko se to i desilo, nije jasno kako bi to bio problem jer su zaposleni u MUP-u RS-a dužni da, odredbom člana 4. Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, poštuju ljudska prava i slobode bez bilo kakve diskriminacije.

- Stoga bi takvo postupanje tužioca (prilazak određenoj grupi građana i rukovanje sa jednim ili više građana, pa i njihove eventualne ovacije i pljesak) u cijelosti bilo u skladu sa prethodnim zakonom i kao takvo ne može predstavljati kriminalni čin niti disciplinsku povredu radne obaveze policijskog službenika jer se time ne može nanijeti šteta tuženoj (ugledu Ministarstva), već upravo suprotno, šteta bi se nanijela eventualnim diskriminirajućim ili uvredljivim odnosom tužioca prema građanima, a ne činom poštovanja i pristojnosti - piše u presudi banjalučkog Osnovnog suda.

BIRN BiH je u februaru prošle godine objavio da je Bajić trpio sankcije zbog podrške Davoru Dragičeviću, ocu ubijenog Davida Dragičevića. On je tada, od svojih kolega, dobio prekršajnu prijavu, koja je kasnije oborena na Osnovnom sudu.

Bajić, nakon presude Osnovnog suda, za BIRN BiH kaže da je još rano da proglasi pobjedu jer presuda nije pravosnažna.

- Ne bih za sada ništa komentarisao povodom prvostepene presude. Sačekat ćemo, ipak, da ona postane pravosnažna - rekao je on za BIRN BiH.

Načelnik banjalučke Policijske uprave Miloš Brkić nije želio da komentariše sudske presude, navodeći da Policijska uprava još nije ni dobila presudu Osnovnog suda.

- To je prvostepena presuda i ja bih sačekao da se iskoriste svi pravni lijekovi pa da vidimo u konačnici kako će to da završi - rekao je prvi čovjek banjalučke policije.

Bajić je ranije za BIRN BiH objašnjavao da je i prije juna 2019. godine, zbog podrške koju je na Facebooku dao koleginici koja se također pojavljivala na trgu, preraspoređen na drugo radno mjesto.

Iz Policijske stanice Lazarevo u Banjoj Luci premješten je u stanično odjeljenje policije u Šipragama u opštini Kotor Varoš.

- Moja porodica i ja živimo u Banjoj Luci, a u odjeljenje policije Šiprage u Kotor Varoš sam poslat u oktobru 2018. Ne znam zbog čega i zašto. Pretpostavljam da je to bilo zato što sam u slobodno vrijeme dolazio na okupljanje članova "Pravde za Davida". Ja sam se žalio policijskom odboru na rješenje o premještaju – odbor je kazao da je rješenje nezakonito i da je bio nezakonit raspored i da su me nezakonito rasporedili u policijsku stanicu Kotor Varoš - ispričao je on ranije.

Tada je dodao da ga je razočarala šutnja njegovih kolega u policiji, za koje je rekao da su većinom časni i pošteni ljudi, ali da se plaše reakcije i progona od strane nadređenih u policiji.

Vinko Bajić je danas u penziji.

Tijelo Davida Dragičevića pronađeno je 24. marta 2018. godine na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u centru Banje Luke. Prvobitna istraga utvrdila je da je smrt nastupila utapanjem bez elemenata krivičnog djela. U junu 2018. godine Okružno javno tužilaštvo (OJT) Banjaluka donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv N.N. lica zbog ubistva Davida Dragičevića.

Istragu je u aprilu prošle godine preuzelo državno Tužilaštvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.