open-navfaktor-logo
search
Na marginama samita
Putin: Turska je pouzdana ruta za isporuke gasa iz Rusije
Turska je "pouzdana ruta" za isporuke gasa iz Rusije, rekao je u petak ruski predsjednik Vladimir Putin, javlja Anadolija.
16.09.2022. u 20:01
get url
text

Tokom sastanka sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju (SCO) u gradu Samarkandu u Uzbekistanu, Putin je zahvalio Erdoganu na postizanju dogovora o izvozu žita iz Ukrajine.

Izrazio je također nadu da će ukrajinsko žito stići do najsiromašnijih zemalja.

- Ovaj cilj još nije postignut - naglasio je Putin.

Istakao je kako je Rusija dobila pozitivne signale za moguću isporuku ruskog žita preko turskih luka.

Putin je također rekao da su Moskva i Ankara potpisale završne dokumente u kontekstu izgradnje nuklearne elektrane Akkuyu u Turskoj i izrazio nadu da će elektrana biti puštena u rad 2023. godine, kako je i planirano.

Dodao je da Rusija i Turska blisko koordiniraju stavove o međunarodnim pitanjima, dodajući da će Moskva također pozdraviti rad Ankare u Šangajskoj organizaciji za saradnju.

U Samarkandu, u Uzbekistanu, jutros je počeo 22. sastanak predsjednika država Šangajske organizacije za saradnju (SCO).

Samit je počeo u kongresnom centru u Samarkandu, a domaćin je predsjednik Uzbekistana Shavkat Mirziyoyev.

Sastanku prisustvuju čelnici država članica među kojima su predsjednik Rusije Vladimir Putin, Kine Xi Jinping, Kazahstana Kassym-Jomart Tokayev, Kirgistana Sadyr Zhaparov, Tadžikistana Emomali Rahmon, premijer Pakistana Shehbaz Sharif i premijer Indije Narendra Modi.

Susretu prisustvuju i čelnici država posmatrača, predsjednik Bjelorusije Aleksandr Lukašenko, predsjednik Mongolije Ukhnaagiin Khurelsukh, predsjednik Irana Ebrahim Raisi, a pozvani su i predsjednici Turske Recep Tayyip Erdogan, Turkmenistana Serdar Berdimuhammedov i Azerbejdžana Ilham Aliyev.

Očekuje se da će lideri razgovarati o aktivnostima organizacije, povećanju obima trgovine, jačanju saradnje, inovacijama, logistici, medicini, industriji i tome slično.

Očekuje se i da će biti usvojeno oko 30 dokumenata koji se odnose na zajedničke projekte i aktivnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.