open-navfaktor-logo
search
Španija
Putnici pobjegli iz aviona nakon što je prinudno sletio, policija traga za njima
Španske vlasti uhapsile su 12 osoba koje su bile dio grupe od 21 putnika koji je pobjegao iz aviona nakon što je prinudno sletio na aerodrom Palma na Balearskom ostrvu Majorka u Španiji, javila je državna novinska agencija EFE.
08.11.2021. u 13:05
get url
text
Pobjegli preko piste

Incident se dogodio na letu AirArabia iz Maroka za Tursku, koji je u petak zbog hitne medicinske pomoći preusmjeren u Palmu.

Kako prenosi EFE, jedan od privedenih putnika lažirao je dijabetičku komu kako bi olakšao bijeg još 20 ljudi. Kada je avion sletio, grupa je pobjegla iz letjelice i potrčala kroz pistu, rekla je novinarima delegat španske vlade na Balearima Aina Calvo, prenosi CNN.

Na video snimku koji je podijelio Jorge Campos, vođa krajnje desničarske stranke VOX na Balearskim ostrvima, vidi se nekoliko putnika koji bježe s leta AirArabia nakon što je avion u petak sletio na španski aerodrom Palma de Majorca zbog, kako vlasti kažu, "lažnog" zdravstvenog hitnog slučaja.

- Uobičajeno je da dobijemo ovakve zahtjeve za hitnim slijetanjima, kada je putnik bolestan, a kapetan odluči da je važno sletjeti. Ono što nije uobičajeno i nečuveno je da vidimo 21 osobu kako trči na pisti aerodroma - rekla je Calvo.

Aerodrom Palma de Majorka bio je nakratko zatvoren i 13 letova je bilo preusmjereno.

- Aerodrom Palma radi normalno, ali osjećaj je opći: ono što se dogodilo ne može se ponoviti i neophodno je da odgovorne vlasti preispitaju svoje protokole kako bi se garantovala sigurnost svih - rekla je predsjednica Balearskih ostrva Francina Armengol u tvitu.

Daniel Zamit, glasnogovornik USCA, španskog sindikata kontrolora letenja, nazvao je incident "teškim kršenjem sigurnosti" i rekao da će postojeći protokoli biti revidirani, u intervjuu za špansku TVE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.