open-navfaktor-logo
search
Unutarstranački problemi
Raskol u sarajevskom SDP-u: Stojanović podnio ostavku u Izbornom štabu, stale pripreme za izbore
Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Igor Stojanović je podnio ostavku na mjesto u Izbornom štabu Kantonalnog odbora te stranke u Sarajevu, saznaje Faktor.
28.08.2020. u 13:48
get url
text

Razlog povlačenja sa te pozicije je, tvrde naši izvori, nezadovoljstvo zbog neorganiziranosti Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo, te neadekvatnih priprema za predstojeće Lokalne izbore. Stojanović se iz Izbornog štaba SDP-a povukao još prije dvije sedmice, a to stranačko tijelo od tada nije održalo niti jednu sjednicu, uprkos činjenici da se bliži početak predizborne kampanje.

SDP, podsjetit ćemo, na predstojećim Lokalnim izborima u KS u utrci za načelničke pozicije učestvuje u okviru "Četvorke", te će od devet općina imati samo jednog kandidata za načelnika. Za načelnika Općine Trnovo SDP je ponudio Elvedina Tatarevića, donedavnog vijećnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Općinskom vijeću Trnovo.

VEZANI TEKST - Šta se nudi glasačima u KS: "Četvorka" nije baš "četvorka", kampanja u znaku borbe SDA i dojučerašnjih SDA-ovaca

Činjenica da SDP ima samo jednog kandidata u devet općina KS, dok je, s druge strane, stranka Narod i pravda predložila čak šest imena za zajedničke kandidate "Četvorke" nije obradovala simpatizere i članove SDP-a, što se odrazilo i na aktivnosti Izbornog štaba Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo. Podsjetit ćemo da "Četvorku" čine četiri stranke samo u Starom Gradu, gdje je zajednički kandidat predsjednik Nezavisne bosanskohercegovačke liste Ibrahim Hadžibajrić, dok ta stranka, sudeći prema ovjerenim koalicijama u Centralnoj izbornoj komisiji BiH, nije dio "Četvorke" u ostalim općinama, dok u Trnovu "Četvorka" uopće nije registrirana kao koalicija.

Problemi u toj kantonalnoj organizaciji traju od ranije, a kulminirali su nakon reizbora Damira Mašića za njenog predsjednika.

Bivši generalni sekretar SDP-a i kandidat za predsjednika Kantonalnog odbora te stranke u Sarajevu Irfan Čengić optužio je Mašića i predsjednika SDP-a Nermina Nikšića za prijetnje, ucjene i trgovinu utjecajem pri izboru rukovodstva te kantonalne organizacije.

VEZANI TEKST - Čengić: Nikšić je zvao delegate da ne glasaju za mene, okretali su se janjci za direktore, prijetilo se otkazima

- Na volju delegata je dirketno utjecao predsjendik SDP BiH i obavljao pozive da ne glasaju za mene o čemu su mi svjedočili sami delegati koje sve mogu imenovati. Organizovalo se okretanje janjetine da se direktori ubijeđuju da glasaju protiv, ljudima poput Mirka Pejanovića, Ante Domazeta, Besime Borić, Karla Filipovića se nije izabralo da budu delegati, dok su među delegatima bili i presuđeni kriminalci. Vrhunac svega je bilo upozorenje šefa kabineta prema delegatkinji da će ostati bez posla u Toplanama ako bude glasala za mene – napisao je Čengić u analizi dostavljenoj stranačkom rukovodstvu.

Tužilaštvo KS je formiralo predmet koji se odnosi na zloupotrebu položaja i trgovinu utjecajem pri unutarstranačkim izborima za predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo. Tužilaštvo će, kako je potvrđeno za Faktor iz te institucije, izvršiti provjere kako bi se utvrdilo da li postoje elementi krivičnog djela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.