open-navfaktor-logo
search
Turska
Ribolov na zaleđenom jezeru zahtjevan izazov za lokalne ribare
Najveće slatkovodno jezero u Turskoj Beysehir pokriveno je ledom, a ribari i na ekstremnim hladnoćama pecaju kako bi prehranili svoje porodice.
25.12.2021. u 10:03
get url
text

Beysehir kod Konye odjenuo je bijelo zimsko ruho, a domišljati i odvažni lokalni ribari nalaze način da dođu do svog ulova i ispod ledene površine 45 kilometara dugog i 20 kilometara širokom jezera.

Klen, brancin i lin su najčešći ulovi ribara koji od ranih jutarnjih sati sjekirama ili drugim alatima lome led kako bi čamcima došli na određeni dio jezera i postavili svoje mreže ili udice.

Trenutke predaha tokom ekstremnih hladnoća ribari provode u svojim kolibama u kojima se uz vatru i šalicu čaja spremaju za nove izazove.

Ribar Ibrahim Erdogan ističe kako mu je to posao i kako ide u ribolov na jezeru u svim vremenskim uvjetima.

- Temperatura vode se spušta i deset stepeni ispod nule i površina jezera se zaledi. Tada naš posao postaje znatno otežan. Dogovaramo se i pomažemo međusobno kako nam mreže ne bi ostale ispod leda - kazao je Ibrahim.

On je kazao da ribari zajedničkim snagama probijaju put za čamce i odlaze u ribolov, a da i u povratku na obalu moraju ponovo raditi isto jer se površina jezera ponovo zaledi.

- Ponekad led bude tako čvrst da nas zarobi u čamcima, ali zajedničkim radom svih ribara rješavamo i takve situacije. Radujemo se kad pada snijeg jer se tada podiže nivo jezera. Mi smo ljudi koji svoj hljeb vadimo ispod leda. Obala je daleko i rizika je mnogo, ali sve su to naši izazovi - navodi Ibrahim.

I ribar Cemal Erdogan je istakao da je ribolov tokom zime i poledice na jezeru izuzetno težak posao.

- Nekada je to bilo još teže sa drvenim čamcima. Hladno je i teško, ali sretni smo kada se vratimo sa dobrim ulovom - ističe Cemal.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.