open-navfaktor-logo
search
Objavila jedinica Azov
Rusija u razmjeni oslobodila zarobljene borce iz Azovstala, među njima i komandanta te jedinice
Rusija je kasno u srijedu oslobodila neke od ukrajinskih boraca koje je zarobila nakon dugotrajne bitke za lučki grad Mariupolj ranije ove godine, objavio je ukrajinski javni medijski servis. Među razmijenjenim zarobljenicima ima i pripadnika jedinice Azov.
22.09.2022. u 08:21
get url
text

Mediji se pozivaju na objave same jedinice Azov, koja je predvodila odbranu čeličane Azovstal, te navode da se razmjena zarobljenika obavila u blizini sjevernog ukrajinskog grada Černihiva.

Kako je na Twitteru objavio Ilija Ponomarenko, u razmjeni zarobljenika oslobođeni su i komandant Azova Denis Prokopenko i njegov zamjenik Svjatoslav Palamar.

Andrij Bilecki, osnivač jedinice Azov, na svom Telegram kanalu objavio je fotografiju na kojoj stoji zagrljen s jednim od oslobođenih zarobljenika.

Također, Rusija je jučer oslobodila i deset stranih boraca zarobljenih u Ukrajini nakon posredovanja saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

Prošlog mjeseca lider separatističke administracije koju podržava Rusija u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck rekao je da će se suđenje zarobljenim pripadnicima Azova održati do kraja ljeta. Nakon što su se sedmicama borili iz bunkera i tunela ispod mariupoljskog kompleksa čeličane, stotine boraca Azova predalo se u maju ove godine ruskoj vojsci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.