open-navfaktor-logo
search
Nakon nesupjeha
Ruskom vojskom u Ukrajini sada komanduje general Dvornikov, ima veliko iskustvo iz Sirije
Rusija je nakon neuspjeha u ratu u Ukrajini reorganizovala komandu nad svojim operacijama u ovoj zemlji, tako da invazijom sada zapovijeda komandant ruskog južnog vojnog okruga general Aleksandar Dvornikov.
09.04.2022. u 11:22
get url
text

Novi general ima veliko iskustvo u borbenim operacijama u Siriji. Novo imenovanje je s ciljem da se poboljša koordinacija između različitih jedinica, pošto su ruske grupe ranije bile organizovane i komandovane odvojeno, rekao je ruski zvaničnik.

Rusija se do sada borila da ostvari svoje ratne ciljeve, a 44 dana nakon invazije nije uspjela zauzeti glavni grad Kijev, te je sada sav plan usmjeren na istočne regije Ukrajine.

- Ruska taktika se nije pokazala kao djelotvorna i prema znatno manjim brojem ukrajinskih jedinica koje su djelovale inteligentnije. Osim ako Rusija ne bude u stanju da promijeni svoju taktiku, vrlo je teško vidjeti kako će uspjeti čak i u ovim ograničenim ciljevima koje su sami postavili - rekao je jedan zapadni zvaničnik za BBC te dodao da bi politički imperativi mogli imati prednost nad vojnim prioritetima, s tim da Rusija svim silama pokušava da postigne neku vrstu uspjeha do 9. maja, kada obilježava pobjedu u Drugom svjetskom ratu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.