open-navfaktor-logo
search
Prijetnja po sigurnost
Saborci ruskog pisca kojem je zabranjen ulazak u BiH uhapšeni zbog optužbi da su htjeli ometati izbore
Nekoliko saboraca Zakhara Prilepina, ruskog pisca i paravojnog komandanta kojem je zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu, uhapšeno je u Bjelorusiji, manje od dvije sedmice od predsjedničkih izbora u toj zemlji.
30.07.2020. u 21:04
get url
text
Zakhar Prilepin

Bjeloruske specijalne policijske snage uhapsile su 33 plaćenika ruske kompanije Wagner grupa, među kojima su, prema Prilepinovom priznanju "dvojica ili trojica" njegovih nekadašnjih saboraca na ukrajinskom ratištu.

VEZANI TEKST - Ruski pisac kojem je zabranjen ulazak u BiH se "pohvalio" odgovornošću za veliki broj ubistava

Wagner grupa je kompanija čiji su se vojnici već borili u Siriji, Ukrajini i drugim ratom zahvaćenim područjima, uglavnom u situacijama u kojima je zvanična Moskva nastojala prikriti svoje učešće u tim sukobima. Na čelu te kompanije je Yevgeny Prigozhin, ruski magnat blizak Kremlju, a Wagner grupa se nalazi na crnoj listi SAD-a.

- Dobili smo informaciju o dolasku više od 200 militanata u Bjelorusiju kako bi destabilizirali situaciju tokom predizborne kampanje – piše agencija Belta, pozivajući se na izvore bjeloruskih sigurnosnih službi.

Pojasnili su da je ponašanje uhapšenih osoba bilo "nekarakteristično za ruske turiste" jer nisu konzumirali alkohol, a pažnju je privukla i njihova odjeća koja je podsjećala na vojne uniforme. Bjeloruski KGB i specijalna policija su u noći sa utorka na srijedu u Minsku uhapsili 32 osobe, a 33. je uhapšena na jugu zemlje.

Plaćenici su, navodno, nakon "završenog posla" u Bjelorusiji trebali nastaviti put ka Sudanu, što je mogućnost koju potvrđuje pronađeni sudanski novac i telefonska kartica, ali i već utvrđeno prisustvo vojnika Wagner grupe u Sudanu. S druge strane, otvorena je i mogućnost da je dio plaćenika namjeravao putovati dalje u Libiju, gdje Rusija aktivno učestvuje u sukobu.

Uoči predsjedničkih izbora, zakazanih za 9. august, širom Bjelorusije se održavaju protesti jer je aktuelni predsjednik Alexander Lukashenko pozatvarao glavne rivale u utrci za njegov šesti mandat. Lukashenko je prethodno optužio međunarodne centre moći da pokušavaju destabilizirati Bjelorusiju, te organizirati proteste uoči izbora. Prošle sedmice je zaprijetio da će deportirati strane novinare koje je optužio za poticanje protesta.

Lukashenko je na vlasti još od 1994. godine, a OSCE ne priznaje niti jedne rezultate izbora u Bjelorusiji još od 1995. godine.

Napomene radi, "problem" sa OSCE-om ima i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, čemu svjedoče i posljednji verbalni napadi na šeficu Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, a i on je imao "podršku" Moskve uoči izbora, kada su Banju Luku posjetili ruski Kozaci predvođeni Nikolajom Đakonovom, koji je aktivno učestvovao na ukrajinskom ratištu.

VEZANI TEKST - Špijunska afera potresa Balkan: Bugarska zabranila ulaz Rusima kojima je Dodik dodjeljivao priznanja

Ruski plaćenici su u Minsk stigli 24. i 25. jula, a sa sobom su imali po ručnu torbu i tri velika kofera. Navodno je čak 16 od ukupno 33 uhapšenih plaćenika učestvovalo na ukrajinskom ratištu.

Prilepinu je, podsjećamo, Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH zabranila ulazak u BiH jer je ocijenjen kao "prijetnja po sigurnost BiH".

- Njegovo prisustvo na teritoriji BiH predstavlja prijetnju sigurnosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima – navodi se u dokumentu kojim se zabranjuje ulazak na teritoriju naše zemlje od 26. marta 2018. godine.

Ta je zabrana izazvala žestoke reakcije Milorada Dodika, ali i Ambasade Rusije u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.