U toku protesti

Sada i zvanično: Uručena Nobelova nagrada negatoru genocida Peteru Handkeu

Objavljeno: 10.12.2019. u 17:56

Dodjeli Nobelove nagrade prisustvuje i švedska kraljevska porodica, kao i ranijih godina, a švedski kralj Carl XVI Gustaf uručio je nagradu Handkeu, kao i drugim dobitnicima

Peteru Handkeu, negatoru genocida u Srebrenici i poštovaocu lika i djela Slobodana Miloševića, danas je u Stockholmu i zvanično uručena Nobelova nagrada za književnost. 

Grupa građana okupila se danas ispred "Konserthusa" (Koncertne kuće) u Stockholmu gdje se odžava svečana ceremonija dodjele Nobelove nagrade. 

Okupljeni su minutom šutnje odali počast žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine kao i žrtvama ratnih dejstava u cijeloj BiH.  Oni, između ostalog, traže da se Handke izvini porodicama žrtava genocida u Srebrenici. 

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost poznat je po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Veliki protest protiv Švedske akademije najavljen je danas u Stockholmu, nakon ceremonije uručenja Nobelove nagrade.

Dodjeli Nobelove nagrade prisustvuje i švedska kraljevska porodica, kao i ranijih godina, a švedski kralj Carl XVI Gustaf uručio je nagradu Handkeu, kao i drugim dobitnicima. 

Ceremoniju dodjele Nobelove nagrade zbog Handkea ove godine bojkotuju Bosna i Hercegovina, Turska, Hrvatska, Albanija i Kosovo.

Foto: Anadolija

Izvor:   Faktor/Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije