open-navfaktor-logo
search
Privremena utočišta
Sajamske i sportske dvorane u Iranu postaju bolnice za zaražene koronavirusom
Iran je jedna od zemalja najteže pogođenih epidemijom koronavirusa, a vlasti u toj zemlji pretvaraju sajamske centre i sportske dvorane u privremena utočišta za zaražene ljude za koje nije ostalo mjesta u bolnicama.
21.03.2020. u 13:57
get url
text

U protekla 24 sata u Iranu su od zaraze preminule 123 osobe i bilans umrlih povećan je na 1.556 osoba. Ukupno je koronavirusom zaraženo 20.610 ljudi. Izliječeno 7.635 oboljelih. Iranski predsjednik Hassan Rouhani ranije je izjavio da je cilj vlasti da reduciraju velike gužve u bolnicama koje povećavaju rizik od širenja virusa.

Lokane vlasti javljaju da će sajamski centar u najvećem teheranskom trgovinskom centru Iranmallu uskoro početi zbrinjavati osobe zaražene koronavirusom. Centar je u potpunosti opremljen za tu namjenu. Uporedo s tim, u toku je adaptacija i opremanje i više sportskih dvorana u iranskim gradovima, a i one će biti korištene za liješenje zaraženih.

Šef odjela za odnose s javnošću u Iranmalla Musteza Guruki za AA je kazao da je centar od 45.000 metara kvadratnih predat na raspolaganje Ministarstvu zdravstva. On je kazao da se centar pretvara u bolnicu s 3.000 kreveta. Centar će od sutra početi primati oboljele.

- Trenutno spremamo hiljadu potpuno opremljenih kreveta, bit će ih ukupno 3.000. Nabavljeni su ventilatori, elektrošokeri i sva potrebna oprema. Spremamo sve što treba biti u svakoj bolnici - kazao je direktor Iranmallovog odjela za zdravstvo Leyli Huseyini.

Uporedo s tim, Vlasti Irana optužuju Sjedinjene Američke Države (SAD) da oštrim ekonomskim sankcijama opstruiraju borbu protiv koronavirusa u Iranu. Iranski predsjednik Rouhani uputio je i otvoreno pismo u kojem Amerikance poziva da izvrše pritisak na Washington da promijeni politiku prema Iranu.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu. Potencijalno smrtonosni virus se brzo proširio u većini zemalja, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je globalnu pandemiju COVID-19. Prema podacima sa specijaliziranog internet portala “Worldometer“, koronavirusom je dosad u svijetu zaraženo ukupno 278.557 ljudi, a od posljedica zaraze preminula je najmanje 11,554 osoba.

Izliječeno je 92.906 boljela osoba, a trenutno je na liječenju 174.097 zaraženih, među kojima je 7.918 osoba u teškom stanju. Epidemijom su najteže pogođene Italija sa 4.032 smrtna slučaja, zatim Kina s 3.255 umrlih i Iran u kojem je od posljedica zaraze preminulo 1.556 ljudi.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.