open-navfaktor-logo
search
U Bijeloj kući
Sastanak Bidena i Scholza: Podrška Ukrajini koliko god bude trebalo
Američki predsjednik Joe Biden sastao se danas u Bijeloj kući s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, a tom prilikom mu je zahvalio za podršku koju njegova zemlja pruža Ukrajini.
03.03.2023. u 22:56
get url
text

- Puno se toga promijenilo od vaše posljednje posjete - rekao je Biden tokom susreta, alaudirajući na to da je u februaru 2022. godine Rusija nagomilavala svoje trupe na granici s Ukrajinom.

Biden je istaknuo da su tada jasno stavili do znanja da će, ako Rusija nešto poduzme, Sjedinjene Države i Njemačka odgovoriti. Navodeći da su ispunili ovo obećanje, Biden je rekao:

- Želim ti zahvaliti, Olafe, na tvom snažnom i dosljednom vodstvu - kazo je. 

Američki predsjednik pohvalio je njemačku vojnu i moralnu pomoć Ukrajini.

Biden je rekao da se Njemačka susrela s nizom poteškoća kao što su povećanje izdataka za odbranu i odmicanje od ruskih izvora energije zbog rata.

- Znam da nije bilo lako. Vama je bilo dosta teško - kazao je Biden, dodavši:

"Kao NATO saveznici, mi činimo savez jačim i sposobnijim".

Scholz, s druge strane, naglašavajući važnost ujedinjenja u podršci Ukrajini, rekao je sljedeće:

"Mislim da je vrlo važno poslati poruku da ćemo to nastaviti činiti koliko god dugo to trajalo".

Američki državni sekretar Antony Blinken najavio je da će Ukrajini biti dodijeljena municija i oprema iz inventara američke vojske u vrijednosti od 400 miliona dolara, javlja Anadolija.

- U skladu s ovlastima predsjednika Joe Bidena, odobravam povlačenje streljiva i opreme u vrijednosti od 400 miliona dolara za Ukrajinu iz američkog inventara po 33. put od augusta 2021 - piše u izjavi Blinkena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.