open-navfaktor-logo
search
Rat u Ukrajini
Senat SAD-a osudio Putina kao ratnog zločinca, traga se za preživjelim nakon bombardovanja zgrade u Kijevu
Američki Senat jednoglasno je izglasao osudu predsjednika Rusije Vladimira Putina kao ratnog zločinca.
16.03.2022. u 08:05
get url
text
Kijev

Rijetko međustranačko glasanje pozvalo je Međunarodni krivični sud u Hagu da ispita Putinovu odluku da napadne Ukrajinu, prensi BBC.

Lider demokratskog Senata Chuck Schumer rekao je u govoru u utorak uoči glasanja da bi Putin trebao biti odgovoran za "zvjerstva" u Ukrajini.

Republikanski senator Lindsey Graham, predlagač, naveo je da je njegov idući korak da "radim s našim britanskim saveznicima, i nadam se drugima, na stvaranju obavještajne ćelije koja će javnosti učiniti dostupnim ruske vojne jedinice uključene u ratne zločine i koja će početi imenovati svoje komandante".

- Kampanja imena i srama je u pripremi - dodao je.

U međuvremenu je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao da mirovni pregovori s Rusijom počinju "zvučati realnije, ali je još potrebno vrijeme" da se postigne napredak.

U svom najnovijem video obraćanju na Facebooku, on je rekao da će pobjeda nad Rusijom zahtijevati rad svih građana Ukrajine, uključujući i pregovarački tim koji trenutno vodi razgovore putem Zooma.

Novi krug pregovora očekuje se danas.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u utorak na konferenciji za novinare da se pregovori sada vode o "neutralnom vojnom statusu Ukrajine, u kontekstu sigurnosnih garanta za sve učesnike ovog procesa, kao i o demilitarizaciji Ukrajine", prenijela je ruska agencija Interfax.

Jutros je ukrajinska vojka objavila u jutarnjem brifingu da su "uspjeli nanijeti razorne udarce grupama okupatorskih trupa".

Kažu da su njihove avijacije uništile tri ruska ratna aviona, jedan helikopter, tri bespilotne letjelice i oborile dvije rakete.

Ukrajinska vojska je također saopćila da, iako je Rusija nastavila da bombarduje "gusto naseljena područja ukrajinskih gradova" ove sedmice, njene trupe nisu uspjele napredovati na nekoliko frontova, uključujući Donestk, Lugansk i Mikolajv.

Istovremeno, ranije jutros, na društvenim mrežama je bilo i nepotvrđenih izvještaja o eksplozijama u južnim gradovima Odesi i Zaporožju.

Za sada nema detalja o tome da li na ovim područjima ima žrtava. 

Eksplozije su se čule jutros i u glavnom gradu Kijevu.

Gradske službe za hitne slučajeve navode da je stambena zgrada od 12 spratova u četvrti Ševčenko pogođena ruskim granatiranjem oko 6 sati ujutro. Oštećena je i susjedna zgrada od devet spratova.

Dodali su da su dvije osobe povrijeđene, a 35 evakuisano iz zgrade. Požar je ugašen u 7.45 sati, a spasioci sada tragaju za preživjelima, piše BBC.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.