open-navfaktor-logo
search
Patnja Palestinaca
Senator Sanders nazvao Netanyahua reakcionarskim rasistom
Potencijalni američki predsjednički kandidat Demokratske partije Bernie Sanders nazvao je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua reakcionarnim rasistom.
26.02.2020. u 08:59
get url
text

Senator iz Vermonta Sanders je tokom predizborne debate za izbor demokratskog predsjedničkog kandidata izjavio kako bi u slučaju da postane predsjednik SAD-a razmotrio ideju vraćanja američke ambasade iz Jerusalema u Tel Aviv.

Ističući kako SAD na Bliskom istoku nužno trebaju voditi politiku zaštite Izraela, Sanders je kazao da se patnja palestinskog naroda ne može ignorirati.

- Ja sam veoma ponosan što sam Jevrej. Nekoliko mjeseci sam i živio u Izraelu. Međutim, trenutno sam uvjeren, nažalost i tragično da u Izraelu imate reakcionarnog rasistu Bibija Netanyahua koji vodi tu zemlju - kazao je Sanders.

Sanders je također kazao da američka politika treba biti dalekosežnija i doprijeti i do Palestinaca kako bi ujedinjavala narode.

Krajem 2017. godine američki predsjednik Donald Trump unilateralno je priznao Jerusalem glavnim gradom Izraela, a u maju 2018. godine i preselio američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.