open-navfaktor-logo
search
Eksplozije
Serija napada u Iraku, ima i povrijeđenih: Šta se sprema od nedjelje navečer?
AFP je javio da je iračka brigada Kataib Hezbollah upozorila iračke snage sigurnosti da budu najmanje kilometar od svih američkih baza, počev od nedjelje navečer
04.01.2020. u 21:46
get url
text
Zelena zona u Bagdadu: Posljedica napada

Još uvijek nema pouzdanih informacija o broju povrijeđenih u posljednjim raketnim napadima u Iraku, koji su počeli u vrijeme dženaze ubijenog iranskog generala Qasema Soleimanija.

Iračka vojska saopćila je da niko nije ubijen u napadima i za sada tu informaciju nisu dematirali ni lokalni mediji.

Prva eksplozija dogodila se u subotu popodne po lokalnom vremenu u Zelenoj zoni Bagdada, u kojoj je smještena američka i druge ambasade, ali i Vlada Iraka. Prvi izvještaji su govorili o dvije rakete tipa "kaćuša" koje su pogodile Trg proslave u Zelenoj zoni, dok je vojska saopćila da se radi o "nekoliko projektila". Arapski mediji javljaju da su u Zelenoj zoni ranjene tri osobe.

Nešto kasnije Reuters je javio da su dvije rakete "kaćuša" pogodile američku zrakoplovnu bazu Balad sjeverno od Iraka, dok arapski mediji javljaju da se radilo o četiri rakete. Iračko-kurdski izvori javljaju da američki helikopteri i borbeni avioni nadlijeću bazu Balad, ali i Tikrit i Taji u sjevernom Bagdadu.

 

Pored dvije navedene lokacije dogodila se eksplozija i u bagdadskom kvart Jadriya, a iračka policija potvrdila je da je tu ranjeno pet osoba.

AFP je javio da je iračka brigada Kataib Hezbollah upozorila iračke snage sigurnosti da budu najmanje kilometar od svih američkih baza, počev od nedjelje navečer.

Televizija Al Arabiya i još neki arapski mediji javili su da se dogodila eksplozija kod kampa al Kindi u sjevernom Mosulu.

Niko, za sada, nije preuzeo odgovornost za navedene napade.

Televizija al-Mayadeen javila je i da je ispaljeno šest raketa ka bivšoj predsjedničkoj palati u Bagdadu.

Američke snage u Iraku saopćile su da je uspostavljen red oko Ambasade u Bagdadu i da su dodatne snage postavljene oko objekta da bi spriječile moguće napade.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.