open-navfaktor-logo
search
Dan građanskog neposluha
Širom Izraela masovni antivladini protesti
Širom Izraela održavaju se masovni protesti u okviru "dana građanskog neposluha" protiv reforme zakona kojim vlada premijera Benjamina Netanyahua ograničava ovlasti pravosuđa.
23.03.2023. u 10:44
get url
text
get url
text

Vlada nastavlja korak po korak kako bi kontroverzna pravosudna reforma prošla kroz parlament, a protivnici te reforme smatraju je uplitanjem u pravosuđe i već 12 sedmica organiziraju proteste.

Demonstranti su i danas izašli na ulice i trgove širom Izraela, a najmasovniji skupovi organizirani su u Tel Avivu, gdje su marširali ulicama i sa zastavama Izraela uzvikivali slogan "demokratija".

Izraelska policija blokirala je ceste koje vode do žarišta demonstracija.

Neki demonstranti, uključujući grupu rezervista, izvjesili su izraelsku zastavu i takozvanu izraelsku deklaraciju nezavisnosti ispisanu na velikom transparentu na zidinama Starog grada u okupiranom Istočnom Jeruzalemu.

VEZANI TEKST - Izrael ratificirao zakon koji limitira okolnosti za smjenu premijera

Izraelski mediji javljaju da su demonstranti blokirali brojne ulice i prometne raskrsnice u više gradova te zemlje.

List "Haaretz" javlja da su se protestima pridružile i stotine uposlenika kompanije namjenske industrije Rafael, koji su se okupili u kompleksu.

Uposlenici kompanije, koja proizvodi i sisteme protuzračne odbrane Izraela (Čelična kupola), nisu željeli govoriti za medije, ali su istakli transparente s porukama "Bez demokracije nema ni sigurnosti" i "Mi smo izraelska čelična kupola".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.