open-navfaktor-logo
search
Veliki propust
Skandal u Španiji: Kupili 640.000 nepouzdanih testova na koronavirus od kineske firme koja nema licencu
Ministarstvo zdravlja Španije našlo se na meti kritika tamošnje javnosti jer su izazvali skandal sa testovima za otkrivanje koronavirusa.
27.03.2020. u 11:13
get url
text

Kako pišu El Pais i El Mundo u nedjelju neće biti podijeljeno 640.000 brzih testova za COVID-19, jer su oni nepouzdani. To je potvrdilo 9.000 uzoraka koji su korišteni u Madridu.

- Ne vrijede, jer imaju vrlo nisku osjetljivost koja ne dopušta otkrivanje da li je osoba zaražena. Dali su nam 9.000 testova bez provjere, a zahvaljujući oprezu ureda za zdravstvo regije Madrid nisu se masivno distribuirali - rekao je neimenovani izvor za El Pais.

Uz to, utvrđeno je da je Ministarstvo zdravlja testove kupilo od firme koja nema adekvatnu licencu. Potvrdila je to i Ambasada Kine u Španiji

- Firma iz Shenzena još nema zvaničnu državnu licencu da bi prodavala svoje proizvode. Kinesko ministarstvo trgovine ponudilo je Španiji listu klasificikovanih dobavljača, na kojoj tada Shenzen Bioeasy nije bio uključen. Shenzen Bioeasy još nije dobio službenu licencu kineske nacionalne administracije za medicinske proizvode, potrebnu za prodaju svojih proizvoda - naveli su u saopćenju objavljenom na Twitteru.

U Španiji je registrovano 57.786 pozitivnih na koronavirus. Preminulo je 4.365, a oporavljeno 7.015 osoba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.