Informaciju o oslobođenju glumice potvrdila je na društvenim mrežama njena majka Nadire Hekimullahi.

Advokat iranske glumice najavio je ranije da će umjetnica biti oslobođena uz kauciju.

Svjetski poznata iranska glumica objavila je prošle godine na društvenim mrežama svoju fotografiju bez marame u znak podrške protestima u zemlji. Uhapšena je 17. decembra zbog, kako se navodi, "podrške antirežimskim demonstracijama", "objavljivanja lažnog sadržaja" i "poticanja protesta".

Smrt 22-godišnje Mahse Amini 16. septembra, koju je uhapsila državna policija za moral u Teheranu zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja, izazvala je masovne demonstracije širom Irana, u kojima je poginulo najmanje 476 demonstranata.

Policija negira da je maltretirala Amini, navodeći da je umrla od srčanog udara, ali njena porodica tvrdi da nije ranije imala srčano oboljenje. Navodi se kako su na demonstracijama slobode lišene na hiljade ljudi.

Izbijanjem protesta povećane su napetosti između Irana i Zapada, a zapadne zemlje su Teheranu uvele niz sankcija vezanih za ljudska prava zbog "represije i obračuna protiv antivladinih demonstranata".

Teheran je, međutim, optužio ove zemlje da "podstiču nemire" u zemlji posljednjih mjeseci kroz podršku onome što naziva "neredima".