open-navfaktor-logo
search
Još 14 država
Slovenija odredila popis "epidemiološki sigurnih" država, BiH nije među njima zbog "pogoršanja stanja"
Slovenija je objavila novi popis "epidemiološki sigurnih" država na kojem su do sada bile samo Hrvatska, Mađarska i Austrija, pa će od ponedjeljka državljani još 14 članica EU-a i Zajedničkog evropskog ekonomskog prostora moći ući u državu bez karantina.
08.06.2020. u 11:37
get url
text

U Sloveniju tako od ponedjeljka bez ranijeg obaveznog 14-dnevnog karantina mogu ulaziti i državljani i rezidenti iz Njemačke, Grčke, Švicarske, Bugarske, Cipra, Češke, Estonije, Finske, Islanda, Latvije, Litvanije, Lihtenštajna, Norveške i Slovačke.

Odluka vlade o tome donesena je na temelju praćenja epidemiološke situacije u članicama Evropske unije i državama u regiji, pri čemu slovenski epidemiolozi upozoravaju na kritičan porast novih dnevnih zaraza u Sjevernoj Makedoniji, ali i pogoršanje stanja u Srbiji i Bosni i Hercegovini, navodi slovenski portal "Zurnal24.si".

- Slovensku granicu treba regulirati tako da svi koji dolaze iz Sjeverne Makedonije, pa i slovenski državljani, moraju u 14-dnevni karantin - kazao je u nedjelju slovenski ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs, te dodao da je stanje u Sjevernoj Makedoniji na rubu veće epidemije.

Slovenski ministar nije isključio ni mogućnost da ponovno dođe do zatvaranja granica, pa tako i one s Hrvatskom u kojoj je epidemiološka slika slična kao i u Sloveniji, ako bi došlo do većeg pogoršanja epidemiološke slike, prenosi Hina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.