On je optužen je za ugrožavanje sigurnosti prisutnog medicinskog osoblja i doktorice u vezi s vršenjem njene funkcije, saopćilo je Tužilaštvo Brčko distrikta.

Optužnicom koja je potvrđena pred Osnovnim sudom u Brčkom, Asmiru B.  stavljeno je na teret da je 22. marta, oko 12 sati, najprije verbalno, a zatim i upotrebom pištolja, prijetio ordinirajućoj doktorici. 

- Nezadovoljan objašnjenjem procedure prema kojoj o produženju njegovog bolovanja jedino može odlučiti nadležna ljekarska komisija, izrevoltirano je počeo lupati rukama po stolu doktorice A. K., bacati inventar po ordinaciji, vikati i psovati. Pošto su na njen zahtjev medicinske sestre pozvale policiju, istrčao je do svog automobila,  uzeo sportski pištolj marke Airsoft Colt, sličan pravom pištolju, ponovo ušao u ordinaciju i uperio ga iz neposredne blizine doktorici u glavu. Plašeći se za život, A. K. ga je molila da se smiri, no on je i dalje protestovao i mahao oružjem da bi, očekujući dolazak policije, konačno ispustio pištolj i pobjegao iz ambulante - navedeno je u optužnici.

Dodaje se da je njegov postupak izazvao zaprepaštenje, uznemirenost i strah za život, ne samo kod A. K., već i kod četiri medicinske radnice, koje nisu mogle znati kakvim im se oružjem prijeti.

Poslije višesatne policijske potrage za njim na području Brčkog i Čelića, on je sam došao do stanice policije u Brčkom i predao se.

Protiv njega je, nakon efikasno sprovedene istrage, podignuta optužnica za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti za koje se može izreći kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina.

- Optuženi je ugrozio sigurnost više osoba ozbiljnom prijetnjom da će ih lišiti života i teško tjelesno povrijediti, a to je istovremeno učinio i prema službenoj osobi u vezi s vršenjem njene funkcije - zaključuje se u optužnici koja je dostavljena Osnovnom sudu na daljnji postupak.