open-navfaktor-logo
search
Vrhovni sud FBiH
Slučaj Memić: Odbijen prijedlog da se sasluša vještak Bodalo, kao i zahtjev za izuzeće sudije Neradina
U Vrhovnom sudu Federacije BiH završeno je prvo ročište u predmetu protiv Ljube i Bekrije Seferovića, optuženih da su skrivili, odnosno prikrili saobraćajnu nesreću u kojoj je, prema optužnici Tužilaštva Kantona Sarajevo, smrtonosne povrede zadobio 21-godišnji Dženan Memić.
06.07.2021. u 12:14
get url
text

Ročište u Vrhovnom sudu zakazano je nakon što je taj Sud djelimično uvažio žalbu Tužilaštva KS i drugi put ukinuo prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Sarajevu kojom su Seferovići oslobođeni krivnje.

Federalni tužilac Vlado Mišković na početku ročišta pročitao je optužnicu i kazao da Tužilaštvo ostaje kod uvodnog izlaganja iz prvostepenog postupka.

Rekao je da je Tužilaštvo duboko uvjereno da će dokazati da je krivično djelo koje se Seferovićima stavlja na teret počinjeno na način kako je to navedeno u optužnici, kao i da nema dvojbe da se radi o saobraćajnoj nesreći.

Advokat Rusmir Karkin kazao je da dosad nikad nije dokazano da se saobraćajna nesreća u ovom slučaju desila, te da smatra da Sud neće imati težak zadatak da donese odluku u ovom predmetu.

{$galerijaFotografija}

Mišković je kazao da Tužilaštvo ostaje kod svih dokaza koji su izvedeni u prvostepenom postupku, kako materijalnih dokaza tako i iskaza saslušanih svjedoka i vještaka.

Pored toga, predložio je da se kao svjedok pozove vještak saobraćajne struke iz Novog Sada Ištvan Bodalo.

Podsjetimo, Bodalo je ranije obavijestio Tužilaštvo Kantona Sarajevo da je bio angažovan kao vještak saobraćajne struke od Centra za vještačenje "Zenit" iz Banje Luke koji je radio timsko vještačenje u slučaju "Memić".

Bodalo je naveo da je "Zenit", nakon toga, iskoristio cjelokupan njegov nalaz, a da je na kraju samo promijenio zaključak. Bodalo je u nalazu ustvrdio da se radi o saobraćajnoj nesreći, dok je drugi vještak koji je potpisao nalaz za "Zenit" naveo da saobraćajne nesreće nije bilo.

Sud je ovaj prijedlog odbio.

Mišković je također kazao da su obaviješteni od Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci da je protiv "Zenita" i njegovog vlasnika Dragana Salića podignuta optužnica.

Karkin je kazao da odbrana također ostaje kod svih ranije iznesenih dokaza koji su uloženi, a za obavijest banjalučkog Tužilaštva o podignutoj optužnici protiv "Zenita" je kazao da nema nikakve veze s ovim slučajem.

Sud je i ovaj prijedlog tužioca odbio.

Advokat oštećenog Muriza Memića Ifet Feraget prigovorio je na sastav Sudskog vijeća kojim predsjedava sudija Slavko Marić.

Feraget smatra da postoje razlozi zbog kojih se sudija Vrhovnog suda Emir Neradin trebao izuzeti iz predmeta Memić, a jedan od njih je taj što je on kao tužilac odbio da bude dio tima koji je radio po prijavi za organizirani kriminal u ovom predmetu.

Sudija Marić je kazao da je Vrhovni sud o tome razgovarao, te da je donesena odluka da nema razloga za izuzeće sudije Neradina.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. juli kada će biti pozvani vještaci sudsko-medicinske struke Hamza Žujo i Željko Karan.

Suđenje Seferović Vrhovni sud FBiH 2 06.07.2021.
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.