open-navfaktor-logo
search
Iz sudnice
Slučaj "zolja": Bivši aktivista SDS-a Aleksandar Radić kategoričan da nije kriv
"Apsolutno negiram da sam ispalio zolju na zgradu u Banjoj Luci. Tvrdim da to nisam uradio od prvog dana kada sam doveden na ispitivanje u policiju, pa do danas. Koliko još svjedoka treba da dovedem da dokažem da nisam imao ništa s tim".
06.02.2020. u 17:41
get url
text

Kazao je danas na suđenju u Osnovnom sudu u Banjoj Luci Aleksandar Radić (44) iz Čelinca . On se tereti za krivično djelo izazivanje opšte opasnosti u sticaju sa nedozvoljenom proizvodnjom i prometom oružja i eksplozivnih materija.

Optužnicu u ovom predmetu podiglo je Okružno javno tužilaštvo Banja Luka, a Radić se tereti za ispaljivanje projektila iz ručnog raketnog bacača "zolja" na zgradu koncerna "Agram" 30. marta 2018. godine u Banjoj Luci.

Radić se prvo sumnjičio za krivično djelo terorizam, ali je na kraju djelo okvalifikovano na spomenuti način. Radić je inače bio aktivista SDS-a i povjerenik ove stranke u Čelincu.

U optužnici se navodi da je spomenutog dana oko 23.40 sati u ulici Bulevar srpske vojske ispalio projektil iz vojnog borbenog protivoklopnog sredstva, ručnog raketnog bacača M80, 64 mm, a da se u tom trenutku u zgradi nalazio čuvar D. D.

Raketa je pogodila deveti sprat zgrade gdje su smještene poslovne prostorije jednog društva za osiguranje, te je eksplodirala, probila prozor na zgradi i završila putanju u plafonu kancelarije.

- Usljed dejstva eksplozije bojeve glave ovog projektila, izazvana je opasnost po život oštećenog D. D. i prouzrokovana materijalna šteta u iznosu od 29.129 KM – stoji u optužnici, a dodaje se da je nakon toga, u ulici Frana Supila bacio prazan lanser i udaljio se u nepoznatom pravcu.

Radić je tokom današnjeg svjedočenja sve ovo odbacio.

Ispričao je da su se u medijima pojavile informacije da su na dijelovima "zolje" nađeni njegovi DNK tragovi i prije nego što je stigao rezultat vještačenja. Govorio je i o tome kako je tokom pritvora u KPZ Tunjice u Banjoj Luci tražio da glasa na predstojećim opštim izborima 7. oktobra 2018. godine, ali da mu je to onemogućeno.

- Rekli su mi: "Nema potrebe, za tebe se unaprijed zna za koga ćeš glasati". Deseci ljudi, među kojima i članovi nekih mjesnih odbora SDS-a, išli su na poligrafska tesitranja u vezi ovog slučaja i svi su prošli. Također, u pretresu kuće mi ništa nisu našli, a telefon koji su mi vještačili, nije vraćen - kazao je Radić. Objasnio je da je bio učesnik proteklog rata u BiH, te da je kao pripadnik Vojske RS-a često bio u kontaktu sa "zoljom", kao i da ju je nekada zaduživao, pa vraćao.

Objasnio je da je posljednji put u ruci držao zolju 1997. godine kao član osiguranja Milana Martića, predsjednika tadašnje tzv. Republike Srpske Krajine .

Okružni javni tužilac Dalibor Vrećo je u završnoj riječi ocijenio da je tužilaštvo u cjelosti dokazalo da je Radić počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret, te zatražio da se on proglasi krivim i osudi. Objasnio je da su svjedoci tužilaštva rekli da su vidjeli nepoznatu "puniju osobu srednje visine" koja je odbacila "duguljasti predmet" i pobjegla, a što odgovara opisu Radića. Također, podvukao je da je DNK analiza pokazala da se DNK profil optuženog poklapa sa nađenim tragovima na oružju.

- Vještak koji je svjedočio je bio kategoričan da su uzorci bili u odličnom stanju i da je gotovo nemoguće da "prežive" 20 godina, čak i da su čuvani u idealnim uslovima. Radi se o svježim tragovima - kazao je Vrećo.

Advokat Zoran Jošić, Radićev branilac, je sa druge strane podvukao da optuženi od prvog dana tvrdi da nema nikakve veze sa ovim djelom, kao i da dokazi tužilaštva imaju određene "praznine i sumnje".

Naveo je da je čuvar D. D. u trenutku ispaljenja rakete u deveti sprat zgrade, spavao u prizemlju, kao i da je bilo kasno uvečer i da nije bilo prolaznika, te da nije postojala čak ni apstraktna opasnost, nego da bi se prije moglo raditi o djelu "oštećenje tuđe stvari".

Govorio je i o tome da su dva svjedoka tužilaštva spomenula "mlađu osobu sa bradom i duže kose", što ne odgovara opisu njegovog branjenika.

- Na dijelu bacača gdje se vrši ispaljenje i gdje je potreban najjači pritisak, nisu nađeni njegovi DNK tragovi, iako je tu najintenzivniji kontakt. Da jesu, rekao bih mu: "Druže, priznaj to". Tragovi na drugim mjestima dokazuju samo da je bio u kontaktu, ali ne i da je pucao. Kako su tamo došli, teško je objasniti i meni i njemu - kazao je Jošić.

On je na kraju zatražio da se Radić oslobodi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.