open-navfaktor-logo
search
Teške optužbe
Sluškinja iz Saudijske Arabije objavila potresni video: "Molim vas, spasite me, ovdje me zlostavljaju"
Tvrdila je da je bila žrtva "nemilosrdnih seksualnih napada", a čak je pokazivala i ožiljke koje su joj nanijeli poslodavci
12.11.2019. u 10:43
get url
text
Sluškinja objavila potresni video

Sluškinja iz Bangladeša u Saudijskoj Arabiji objavila je video u kojem tvrdi da su je poslodavci seksualno zlostavljali, poljevali je vrelim uljem i vezali.

Žena je na društvenim mrežama objavila tajno snimljeni snimak u kojem u suzama prepričava navodno zlostavljanje koje je preživljavala. Na snimku očajnički traži pomoć da se vrati kući, a također je izjavila da je napadnuta, izgladnjela i zatvorena 15 dana.

- Možda više neću živjeti. Molim vas, spasite me. Zatvarali su me 15 dana i jedva su mi dali hranu. Pržili su mi ruke vrelim uljem i svezali me - rekla je 25-godišnjakinja.

Tvrdila je da je bila žrtva "nemilosrdnih seksualnih napada", a čak je pokazivala i ožiljke koje su joj nanijeli poslodavci. Video je izazvao snažne reakcije, pa je Bangladeš pokrenuo proceduru za njen povratak iz Saudijske Arabije. Istovremeno su u Bangladešu organizirani protesti protiv zlostavljanja azijskih radnika u Saudijskoj Arabiji.

Na snimku se vidi kako žena drži telefon uz lice dok se očigledno skriva od svojih poslodavaca kako bi potajno zabilježila molbu za pomoć.

- Odvodili su me od kuće do kuće. U prvom domu su me mučili i više puta udarali, a zatim su me odveli u drugi, gdje sam doživjela isto. Mislim da neću živjeti. Mislim da ću umrijeti. Tukli su me i mučili. Molim vas, spasite me, samo me odvedi odavde – kazala je sluškinja u videu.

Ona još uvijek živi kod svog saudijskog poslodavca u Džedi i telefon joj je zaplijenjen, rekla je predstavnica BRAC-a, bangladeške nevladine organizacije koja je pokušava vratiti kući. Njena porodica u Bangladešu rekla je da su je "pokušavali vratiti, ali nisu uspjeli".

Prema zvaničnim podacima, od 1991. godine oko 300.000 bangladeških žena putovalo je u Saudijsku Arabiju u potrazi za poslom. Izvještaji o zlostavljanjima azijskih radnika su učestali, a organizacije za zaštitu ljudskih prava upozoravaju na te pojave već godinama.

Iz bangladeškog programa za prava migranata "Ovibashi Karmi Unnayan" tvrde da je 61 posto od 110 žena s kojima su razgovarali, a koje su se vratile kući iz Saudijske Arabije, tvrdilo da su bile fizički zlostavljane. Oko 14 procenata reklo je da je seksualno zlostavljane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.