open-navfaktor-logo
search
Poticaji
Služba za zapošljavanje KS realizira dva projekta za 112 osoba
Ugovore su potpisali direktor JU Služba za zapošljavanje KS Nermin Pećanac i predstavnici devet komunalnih javnih preduzeća
07.11.2019. u 13:34
get url
text

U Centru  Javne ustanove Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo danas je potpisan  Ugovor o finansiranju i realizaciji Programa javnih radova Plus, te promovisan Program sufinansiranja samozapošljavanja osoba do 35 godina života. 

Ugovore su potpisali direktor JU Služba za zapošljavanje KS Nermin Pećanac i predstavnici devet komunalnih javnih preduzeća.   

Promocija navedenih programa je rezultat zaključka Vlade Kantona Srajevo na osnovu prvobitnog prijedloga JU Služba za zapošljavanje KS da se izvrše izmjene Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo u 2019. godini s namjerom da se angažuju nezaposlene osobe kroz Program javnih radova Plus i stimulišu mlade osobe do 35 godina kroz Program samozapošljavanja za pokretanje vlastitih biznisa - startupova.

Pećanac je kazao  da je na javni poziv za Program Javni radovi Plus apliciralo 25 poslodavaca, koji su isakazali interes za angažovanje 389 osoba.

- Na osnovu kriterija izabrano je devet poslodavaca, komunalnih preduzeća, u cilju nastavka projekta Vlade KS "Moje čisto Sarajevo". Imali  smo sredstava i program je bio za 92 osobe, koje će od iduće sedmice početi raditi naredna dva mjeseca. Sa ranijih 600 na ovaj način u ovoj godini  ukupno će raditi  692 osobe sa biroa - kazao je Pećanac.

On je naglasio da je Služba za zapošljavanje KS osigurala  sredstva za realizaciju Programa javnih radova Plus u  iznosu od 164.000 KM, a da je  ukupan iznos za ovu godinu 2,2 miliona KM.

Za poslodavce je izabrano devet komunalnih preduzeća - KJKP RAD d.o.o, Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja, KJKP Park d.o.o., KJKP Pokop d.o.o, Putarska služba Općine Stari Grad, KJP Sarajevo-šume d.o.o., JKP Komunalac d.o.o., Fondacija za zaštitu Bjelašnice Igmana, Treskavice, Visočice i kanjona Rakitnice, KJU Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba.

Služba za zapošljavanje KS će u tom periodu poslodavcima koji su obuhvaćeni ovim programom, u periodu od dva mjeseca, refundirati sredstva u mjesečnom bruto iznosu od 883 KM po angažovanoj osobi, a svi drugi eventualni troškovi padaju na teret poslodavca.

Za drugi projekat po javnom pozivu Programa samozapošljavanja mladih osoba do 35 godina starosti prijavaila su se  83 aplikanta.

- Nakon okončane konkursne procedure i u skladu sa propisanim kriterijima te planiranim finansijskim sredstvima po Programu samozapošljavanja, odobrena su sredstva za 20 osoba za podsticaj u pokretanju vlastitih biznisa. Cilj Programa samozapošljavanja je stimulisanje zapošljavanja mladih u dijelu registracije samostalnih djelatnosti - kazao je Pećanac. 

Za ovaj program Služba je osigurala ukupna sredstva u iznosu 20.000 KM po osobi, koja će biti doznačena na način da iznos od 2.000 KM je namijenjen za utrošak troškova registracije i početnog kapitala, a ostala sredstva od 1.500 KM će se refundirati mjesečno u trajanju od 12 mjeseci za isplatu plaća i uplata zakonom propisanih poreza i doprinosa.

Za ova dva programa Služba za zapošljavanje KS ove godine je ukupno izdvojila oko tri milona KM. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.