open-navfaktor-logo
search
Odlučan stav
Snažna diplomatska akcija Turske protiv članstva Švedske i Finske u NATO-u
Ured za komunikacije Predsjedništva Turske provodi intenzivne diplomatske aktivnosti u zemlji i inostranstvu kako bi pojasnili opravdane argumente Turske protiv članstva Švedske i Finske u NATO-u.
13.06.2022. u 12:01
get url
text

Nakon izjave predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana od 13. maja da "negativno gleda na članstvo Švedske i Finske u NATO", Turska zauzima odlučan stav protiv uključivanja u NATO država koje pružaju podršku terorističkim organizacijama.

U tom kontekstu, Ministarstvo vanjskih poslova, a naročito predsjednik Erdogan, diplomatskim kanalima prenosi "osjetljivost na terorizam" državama članicama NATO-a.

Dok Ministarstvo vanjskih poslova Turske upravlja procesom putem konvencionalne diplomatije, Uprava za komunikacije Predsjedništva provodi aktivnosti javne diplomatije za međunarodnu zajednicu.

Šef Ureda za komunikacije Fahrettin Altun dao je intervju za najvažnije listove Švedske i Finske, te teze koje brani Turska javno objavio javnosti dviju zemalja.

Altun je u svojim intervjuima istaknuo da Švedska i Finska trebaju napraviti konkretnu i trajnu promjenu politike u vezi s terorizmom i naveo da učešće dviju zemalja u NATO-u neće biti moguće ako se ne riješe ove legitimne zabrinutosti Turske.

Ured za komunikacije također je 7. juna organizovao panel pod nazivom "NATO u 21. stoljeću: izazovi, partnerstva i proširenje" i otvorio to pitanje za raspravu u očima domaćih i stranih stručnjaka. Na panelu je skrenuta pažnja na opravdane zahtjeve Turske u pogledu višestruke vojne i političke politike koju provodi savez.

Istaknuvši tokom panela da je jedna od najvažnijih misija NATO-a čvrsto suprotstavljanje terorističkim organizacijama, Altun je istaknuo da je ulazak zemalja koje nisu zauzele jasan stav u borbi protiv terorizma u savez također prijetnja za budućnost NATO-a. Odgovarajući na kritike na račun Turske, Altun je rekao:

- Oni koji pokušavaju kritikovati pouzdanog saveznika poput Turske u kontekstu odnosa između takvih zemalja kandidata i NATO-a imaju potpuno pomračenje uma.

Ured za komunikacije održat će 17. juna u Briselu panel na kojem će se raspravljati o "budućnosti NATO-a nakon rata u Ukrajini".

Panel će omogućiti da se turske teze objave cijelom svijetu korištenjem mogućnosti i sposobnosti javne diplomatije. Ured za komunikacije će 28. juna organizovati sličan panel u Madridu, pred održavanje Samita NATO-a od 28. do 30. juna.

Očekuje se da će turski predsjednik Erdogan na Samitu NATO-a naglasiti kako "Turska neće kompromitirati svoj stav prema zemljama koje podržavaju terorizam i terorističke organizacije".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.