open-navfaktor-logo
search
Važan dio kapsule
SpaceX napravio novi svemirski toalet za astronaute
Evo odgovora na goruće pitanje svakog djeteta i većine odraslih kako funkcioniše svemirski toalet?
26.05.2020. u 21:32
get url
text
Astronauti

SpaceX ima novi toalet koji će bit lansiran u kapsuli Crew Dragon sutra (27. maja), kao dio testnog leta "Demo-2" do Međunarodne svemirske stanice. 

Veterani NASA-ini astronauti Bob Behnken i Doug Hurley kreću u ovu historijsku misiju iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy. Ali oni neće stići na svemirsku stanicu sljedeći dan (28. maja), tako da je važno da na brodu bude WC. 

Pa što čini SpaceX-ov WC poseban? Ne znamo još detalje. 

- Ne znam sladak odgovor na sitno pitanje - rekao je Hans Koenigsmann, potpredsjednik firme SpaceX za osiguranje misije. 

Ali trebali bismo znati više o ovom tajanstvenom svemirskom toaletu nakon što se astronauti vrate na Zemlju. 

- Obavijestit ćemo vas kako to funkcioniše, kada se vratimo - rekao je Hurley na konferenciji za novinare. 

Međutim, moguće je da se uopće neće koristiti puno. Prema iskustvima bivših astronauta i trenutnom SpaceX-ovom savjetniku Garrettu Reismanu, astronauti ne idu često u toalet. 

- Mogu vam reći iz ličnog iskustva i podataka prikupljenih od NASA-e - to je nekako poput odlaska na kampovanje, u smislu da se u prva 24 sata vaše tijelo nekako odustaje od odlaska u WC - rekao je Reisman za Space.com. 

Dakle, dok čekamo da se Hurley i Behnken vrate i ispričaju da li su koristili ili ne toalet, pregledajte neke od najzanimljivijih sustava za odvoz otpada koji su se koristili na prethodnim svemirskim brodovima i u starijim svemirskim programima. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.