Yolanda Diaz, španska ministrica rada, izjavila je da niko ne može ovu krizu koristiti kao prliku kako bi otpustio radnike s posla.

- Privremeni ugovori se ne mogu otkazati zbog situacije oko koronavirusa. Ugovori ostaju sve dok se ne okonča zdravstvena kriza - rekla je Diaz.

Maria Jesus Montero, glasnogovornica Vlade, izjavila je da je odluka o zabrani otpuštanja zbog situacije oko COVID-19 stupila na snagu u petak.

Sindikati radnika u Španiji su ranije upozorili da bi zbog pogoršane ekonomske situacije izazvane koronavirusom u toj zemlji samo u martu oko milion radnika moglo ostati bez posla te su apelovali na Vladu da hitno poduzme potrebne mjere kako bi radnici bili zaštićeni.

Španija je također u petak zatvorila kopnenu granicu s Francuskom, što je samo jedna u nizu brojnih mjera donesenih u jeku borbe protiv koronavirusa.

Španija, evropska država koja je nakon Italije najviše pogođena koronavirusom, privremeno je zatvorila svoje kopnene granice s Francuskom.

Nakon ove odluke španska policija je na graničnom prelazu u gradu Irunu vratila strana vozila koja su pokušala ući u tu zemlju iz Francuske.

U Španiji je do sada od posljedica zaraze koronavirusom preminulo 5.138 osoba, dok je broj zaraženih premašio 65 hiljada.