open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Španski premijer upozorava: Virus nije nestao, borba će trajati dok ne pronađemo vakcinu
Španski premijer Pedro Sanchez kazao je kako ukidanje vanrednog stanja koje traje gotovo dva mjeseca neće biti moguće proglasiti završenim ukoliko se ljudi ne pridržavaju mjera socijalne distance.
09.05.2020. u 18:37
get url
text

Podsjetio je Špance u subotu, dva dana prije nego što će moći sjediti u kafićima na otvorenom, da “virus nije nestao“, prenosi Anadolija.

U ponedjeljak će u mnogim regijama koje nisu teško pogođene koronavirusom biti dozvoljeno okupljanja do deset ljudi, a ponovno će biti otvoreni crkve, pozorišta, pijace na otvorenom i druge ustanove uz ograničenje popunjenosti.

Madrid i Barcelona ostat će pod strogim restriktivnim mjerama, a ostaju na snazi ​​i mjere od dva metra socijalne udaljenosti.

- Borba traje i trajaće dok ne nađemo vakcinu. U međuvremenu, moramo živjeti s virusom, zato moramo pojačati zdravstveni sistem i ojačati njegove mogućnosti - naglasio je Sanchez.

Premijer i španska vojska upozorili su na moguće skokove u broju zaraženih u narednim mjesecima.

Ministarstvo zdravstva Španije izvijestilo je o 179 novih potvrđenih smrtnih slučajeva u subotu, čime se broj preminulih od posljedica COVID-19 popeo na 26.478.

Prije mjesec dana, Španija je dnevno u prosjeku imala 900 smrtnih slučajeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.