open-navfaktor-logo
search
Hatay u Turskoj
Spašen šestogodišnji dječak koji je pod ruševinom zgrade proveo 36 sati
Šestogodišnji dječak spašen je iz ruševina sedmerospratnice koja se srušila od posljedica jučerašnjeg razornog zemljotresa na jugu Turske, javlja Anadolija.
07.02.2023. u 20:23
get url
text

Spasilački timovi istanbulske općine Bahcelievler spasili su dječaka Eymena koji je ispod ruševine proveo oko 36 sati.

Radosni čin spašavanja dječaka Eymena dogodio se u Hatayu, jednoj od deset provincija koje su teško pogođene zemljotresima magnituda 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru.

Eymen je spašen u 17.50 sati po lokalnom vremenu, a spasioci su nastavili s naporima da spase i njegovu majku koja je ostala pod ruševinama zgrade koja se srušila neposredno nakon prvog jučerašnjeg zemljotresa.

 

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je u ponedjeljak rano ujutro jug Turske. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u Kahramanmarasu.

Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom.

Nakon toga je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, također u Kahramanmarasu.

Od posljedica zemljotresa u Turskoj je život izgubilo najmanje 4.544 ljudi, a povrijeđena je najmanje 26.721 osoba.

Iz Uprave za vanredne situacije i katastrofe Turske saopćeno je da na akcijama potrage i spašavanja učestvuje 59.971 profesionalac, uključujući i 3.200 spasilaca iz 65 država.

Od posljedica zemljotresa i u susjednoj Siriji su život izgubile najmanje 1.782 osobe, a hiljade su povrijeđene.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.