open-navfaktor-logo
search
Pljačka na autoputu
Specijalci treći put pred Vrhovnim sudom: Odbrana traži oslobađanje i momentalno ukidanje pritvora
Bivši specijalci MUP-a RS-a Vladan Malić, Goran Paraš i Aleksandar Popović, te njihov saučesnik i civil Oleg Banda, a koji su osuđeni na ukupno 40 godina zatvora, danas su se treći put našli pred vijećem Vrhovnog suda RS-a.
31.03.2020. u 12:21
get url
text

Njihovi branioci uložili su žalbu na osuđujuću presudu banjalučkog Okružnog suda iz jula prošle godine, te zatražili da se četvorka oslobodi, kao i da im se ukine pritvor, po mogućnosti već danas.

U odgovoru na žalbu tužiteljica Živana Bajić je istakla da su navodi odbrane neosnovani, te zatražila od vijeća Vrhovnog suda da ih odbaci i potvrdi prvostepenu presudu.

Malić, Paraš i Popović, koji su u vrijeme izvršenja krivičnog djela bili pripadnici Specijalne jedinice policije MUP-a RS-a, osuđeni su na jedinstvene kazne zatvora od po deset i po godina, dok je Banda dobio osam i po godina zatvora. Presudom su tada obavezani i da vrate 540.000 maraka, dio ukradenog novca od ukupno 617.000 KM, a za ostatak nije utvrđeno gdje se nalazi.

Njima se u prošlogodišnjem procesu u Okružnom sudu Banja Luka treći put sudilo za pljačku novca UniCredit banke iz vozila "Sector security" na autoputu Banja Luka - Bosanska Gradiška u septembru 2015. godine.

Vrhovni sud RS-a je dva puta ukidao osuđujuće presude spomenutoj grupi, a prethodnom presudom također su bili osuđeni na 40 godina zatvora.

Današnje ročište u Vrhovnom sudu RS-a odražno je pod posebnim mjerama, zbog situacije u vezi s koronavirusom, te su javnost i mediji, mogli samo tonski da ga prate u izolovanoj sobi.

Advokatica Jadranka Ivanović danas je ocijenila da se i treći put "ništa novo nije promijenilo".

- Ništa novo se posljednjom presudom nije učinilo u smislu uputa i instrukcija koje je dao Vrhovni sud RS-a. Ne kažem da ne postoji neko obrazloženje, ali ono ne ispunjava ni minimum uvjeta. Ova najnovija presuda će biti uzor sudske prakse i pokazatelj sudovima kako će se ponašati ubuduće - kazala je Ivanović.

Ona se posebno osvrnula na "suđenje u nerazumnom roku", tvrdeći da se proces od četiri godine i nekoliko mjeseci, ne može smatrati "razumnim".

Također, komentarisala je i pritvorske razloge za zadržavanje optuženih u pritvoru, te navela da danas "više niko i ne spominje i ne prikazuje" detalje iz ovog krivičnog djela.

- Oni ne smiju trpiti mjeru pritvora zbog suđenja koje nije u razumnom roku. Molim vas da preispitate pritvorske razloge i pustite ih, još koliko danas - dodala je Ivanović.

Braniteljica Aleksandra Popovića Aleksandra Metlić, također je zatražila njegovo puštanje iz pritvora.

- Prošlo je dosta vremena da bi javnost bila zainteresovana. Poznato je da protekom vremena i senzibilnost javnosti opada - dodala je.

Ona je od vijeće Vrhovnog suda RS-a zatražila da preinači prvostepenu presudu i oslobodi Popovića.

Odluka u ovom opredmetu biće donesena naknadno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.