open-navfaktor-logo
search
Drastične mjere
Šta se događa: Italija je danima karantin, a povećava se broj zaraženih i umrlih
Iako su drastične mjere suzbijanja širenja koronavirusa na snazi, Italija je jučer potvrdila najveći broj preminulih osoba u 24 sata otkako je izbila pandemija COVID-19.
19.03.2020. u 10:33
get url
text

Tako su italijanski dužnosnici objavili da je u jednom danu ondje umrlo 475 osoba, a broj žrtava je narastao do gotovo 3000.

Ukupni broj zaraženih virusom porastao je sa 31.506 na 35.713, što je porast od 13,35 posto, objavila je italijanska Civilna zaštita.

Na dramatičnu situaciju u Italiji osvrnuo se jučer na konferenciji za novinare direktor Programa za hitne slučajeve WHO-a Michael Ryan koji je ove katastrofalne brojke doveo u koleraciju sa zapanjujućim brojem zaraženih zdravstvenih radnika, ali i velikom udjelu starijeg stanovništva u populaciji.

Nekoliko evropskih zemalja je reklo da ne pristupaju općem sistemskom otkrivanju slučajeva, a Ryan je rekao da misli da se ne radi o nedostatku testova, već o njihovoj strategiji.

- Kako bismo suspregnuli i kontrolirali pandemiju, zemlje moraju izolirati, testirati, tretirati i pratiti - rekao je čelnik WHO-a Tedros Ghebreyesus, objavio je Jutarnji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.