open-navfaktor-logo
search
Nakon skandalozne izjave
Šta se sprema na Bliskom istoku: Trump uz Netanyahua protiv islamskog svijeta
Sporazum o kojem govori Trump, između ostalog podrazumijeva intervenciju SAD-a ukoliko Izrael bude napadnut
14.09.2019. u 22:24
get url
text
get url
text

Benjamin Netanyahu tokom izborne kampanje dao je šokantno obećanje o aneksiji dijelova Zapadne obale. Uslijedile su reakcije Turske, Arapske lige, šefice švedske diplomatije, portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija rekao je da će planirana aneksija prekršiti međunarodno pravo, a Organizacija islamske saradnje (OIC) sutra će tim povodom imati vanredni sastanak ministara vanjskih poslova.

Dok Netanyahuov populizam i podilaženje glasačima na krajnjoj desnici u islamskom i dobrom dijelu demokratskog svijeta nilazi na osude, izraelski premijer i dalje ima saveznika u predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu.

Trump je danas, tri dana prije izraelskih izbora, napisao na Twitteru da je s Netanyahuom telefonski razgovarao o zajedničkom odbrambenom sporazumu koji bi "zapečatio izvanredan savez naše dvije zemlje".

- Očekujem da ćemo nastaviti te razgovore nakon izraelskih izbora, kada se nađemo u UN-u kasnije ovog mjeseca - napisao je Trump.

Netanyahuov protukandidat, Benny Gantz, odbacuje iedju o ovakvom obliku vojnog saveza s SAD-om, jer smatra da je to put da Izrael izgubi vojnu autonomiju.

- Nikada nismo nikoga tražili da gine za nas. I nikada nismo ničije dopuštenje tražili da branimo Izrael - rekao je Gantz za Reuters.

Sporazum o kojem govori Trump, između ostalog podrazumijeva intervenciju SAD-a ukoliko Izrael bude napadnut.

Inače, ukupno gledajući Izrael je primio najviše novca od SAD-a od kraja Drugog svjetskog rata, ukupno 142,3 milijarde dolara bilateralne pomoći, prema podacima Kongresnog istraživačkog servisa, piše CNBC.Samo u 2019. godini SAD će pomoći izrael sa 3,3 milijarde dolara vojne pomoći.

Podsjećamo Netanyahu, koji je na premijerskoj funkciji više od 13 godina, ove sedmice je izjavio: "Najavljujem svoju namjeru da primijenim izraelski suverenitet u Jordanskoj dolini Jordana i na Mrtvo more, ukoliko me izaberu građani Izraela."

Oko 70.000 Palestinaca, kao i oko 9.500 jevrejskih doseljenika, trenutno živi u Jordanskoj dolini, velikom plodnom pojasu zemlje koji čini otprilike jednu četvrtinu Zapadne obale.

Međunarodno pravo smatra i Zapadnu obalu i istočni Jerusalem kao "okupirane teritorije", te su samim tim sve aktivnosti izgradnje židovskih naselja u tim područjima nezakonite.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.