Jedan broj stanovnika Mjesne zajednice Modrički Lug blokirao je od jutros lokalni put koji povezuje ovo područje sa općinom Vukosavlje, odnosno, ostatkom zemlje. Time su željeli spriječiti autoprijevozničku kuću Inter-Coop iz Modriče da svojim kamionima nastavi uništavati ovu putnu komunikaciju dok izvlači šljunak iz korita rijeke Bosne.

Blokirali smo put jer općina ne čini ništa

- Na Skupštini općine Vukosavlje je dva puta bio zahtjev auto-prijevoznika za korištenje tog lokalnog puta u svrhu izvlačenja šljunka iz korita rijeke Bosne, a koja je oba puta odbijena i smatrali smo da je to riješeno. Međutim, prijevoznik je krenuo voziti bez odobrenja Općine, čime smo mi stanovnici izrevoltirani. Put se uništava, kamioni podižu veliku prašinu i to više ne možemo trpjeti. Mi smo se samoorganizirali i blokirali put jer Općina ništa ne čini. A ovo je glavni put koji povezuje našu mjesnu zajednicu s općinom i ostatkom svijeta - ispričao nam je jedan od mještana.

Razgovarali smo i sa Harisom Hadžidedićem, predsjednikom MZ Modrički Lug.

- Ovdje živi oko 800 ljudi i nemamo informaciju iz Općine Vukosavlje da se radi na rješavanju problema, iznalaženju alternativnog pravca. Na mještanima Modričkog Luga je ostalo da se bore. Ovaj put koji uništavaju kamioni su nakon rata uradili mještani svojim sredstvima. Bili smo primorani na blokadu puta, kako ne bi bio totalno uništen, a može se pronaći alternativa za eksploataciju šljunka iz korita rijeke Bosne. Autoprijevznik nam je rekao da će se potruditi da nađe alternativni pravac, ali mještani neće odblokirati put dok se problem ne riješi- ispričao nam je Hadžidedić.

Pričali smo i sa Borislavom Rakićem, načelnikom Općine Vukosavlje.

- Radi se o putu koji se nalazi na teritoriji općine Modriča. Mi kao lokalna zajednica ne možemo ništa uraditi, radi se o dozvoli Vodoprivrede RS-a i nadležnog ministarstva. Mogu da pozovem povratnike na smirenost. Radi se o nenajavljenoj blokadi puta i u narednom periodu očekujem da se smire bespotrebne tenzije.  Moram reći da ovdje ne postoji ugrožavanje nijedne kuće, nijednog stanovnika i taj put ne prolazi niti pored jednog objekta - govori nam Rakić.

Dodaje tri puta vode u Modrički Lug, a ne samo jedan.

Prije nisu smetali kamioni, a sada smetaju

- Jedan od njih vodi prema Odžaku koji je u potpunosti nov i koji najviše koriste mještani. Moram reći kako se i prije nekoliko godina izvlačio šljunak iz rijeke Bosne i tada su kamioni prolazili i pored kuća, škole, ali tada nije nikome smetalo, a sada smeta kada ne prolaze niti pored jedne kuće - govori nam Rakić.

Na kraju smo ga upitali ko je dužan sanirati uništeni put?

- Treba ga sanirati onaj koji izvlači šljunak prema zakonu o saobraćaju, i to će se i uraditi - poručio je Rakić.