open-navfaktor-logo
search
Nakon sastanka u Briselu
Stoltenberg najavio: NATO će raditi na jačanju odbrambenih kapaciteta BiH
Jens Stoltenberg, neralni sekretar NATO-a, najavio je da će NATO poduzeti korake da pruži veću podršku Gruziji i Bosni i Hercegovini.
07.04.2022. u 18:08
get url
text

Svijet se mora pripremiti na dugotrajni konflikt u Ukrajini, rat bi mogao trajati sedmicama, mjesecima pa čak i godinama, kazao je Stoltenberg, dodajući da što duže rat bude trajao veća će biti šansa za eskalaciju sukoba izvan Ukrajine.

Osim toga, Jens Stoltenberg je ponovo govorio i o našoj zemlji. NATO će, rekao je, pomoći partnerskim zemljama, uključujući Gruziju i Bosnu i Hercegovinu, u pogledu osnaživanja njihove obrambene sposobnosti.

Za Gruziju, mogli bismo povećati našu podršku, rekao je, uključujući između ostalog oblasti kao što su povećanje svijest o situaciji, sigurnoj komunikacija i cyber oblasti.

- Za Bosnu i Hercegovinu, mogli bismo razviti novi paket izgradnje odbrambenih kapaciteta. Pomoć će biti prilagođena, vođena potražnjom i isporučena uz punu saglasnost dotičnih zemalja - rekao je.

Stoltenberg je ovo izjavio na konferenciji za novinare nakon današnjeg sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Briselu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.