open-navfaktor-logo
search
Sve je teže
Strahota u Indiji: Rijeke izbacuju tijela ljudi za koje se sumnja da su žrtve korone
Još najmanje 90 tijela ljudi, za koje se sumnja da su žrtve infekcije COVID-19, pojavilo se u rijekama u Indiji, nakon što se virus nastavlja širiti u siromašna ruralna područja i u zemlji je zabilježen najveći dnevni broj umrlih do sada.
12.05.2021. u 22:57
get url
text

Otkriveno je više od 70 leševa koji su plutali rijekom Ganges u okrugu Buxar države Bihar, a desetine tijela pronađeno je uzvodno u okruzima Ghazipur i Ballia u susjednoj državi Uttar Pradesh, piše The Guardian.

Još nekoliko ih je pronađeno kako plutaju rijekom Runj u mjestu Panna, Madhya Pradesh, koja služi kao izvor vode za seljane i njihovu stoku.

VEZANI TEKST - Dok COVID-19 pustoši Indiju, premijer ulaže 1,8 milijardi dolara i u rezidenciju

Do ove strašne "pojave" je došlo kada je Indija zabilježila još jedan porast broja smrtnih slučajeva u cijeloj zemlji, sa 4.205 zabilježenih u utorak, što je crni rekord do sada. Indija je također izvijestila o još 348.421 infekcija, što je znači ukupno 20,3 miliona slučajeva u zemlji.

Ranije ove sedmice 30 tijela je pronađeno u Gangesu na istom području. Tijela su bila "stara" više od pet dana te su zvaničnici rekli da je teško potvrditi jesu li umrli od posljedica COVID-19 ili iz drugih razloga.

Mnogi vjeruju da su tijela bačena zbog sve većih troškova kremiranja tijela, pretrpanih krematorija i činjenice da je drvo za lomače sada supo i nedostaje ga.

Na društvenim mrežama pojavile su se slike vozača hitne pomoći koji bacaju tijela preko mosta na granici Uttar Pradesha i Bihara u rijeku.

Otkrivanje sumnjivih smrtnih slučajeva od koronavirusa izazvalo je zabrinutost lokalnih mještana koji koriste rijeku kao izvor vode za piće i pranje. Ganges je ujedno i najsvetija rijeka Hindusa i štuju je kao božicu Gangu.

Bivši načelnik sela Mubarakpur u okrugu rekao je da se bacanje tijela događalo "posljednju sedmicu".

Uttar Pradesh i Bihar međusobno se krive za odlaganje leševa.

- Tijela su došla u Bihar iz Uttar Pradesha - rekao je biharski ministar Sanjay Kumar Jha, dodajući da je mreža postavljena u Gangesu duž državne granice kako bi se spriječilo da bilo koja tijela plutaju nizvodno. Vlasti Uttar Pradesha negirale su svaku odgovornost.

Dužnosnici su rekli da će tijela biti pokopana u masovnu grobnicu, iako će im prvo biti uzeti uzorci DNK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.