open-navfaktor-logo
search
Saopćeno
Štrajkovao glađu 87 dana: Palestinac Khader Adnan umro u izraelskom zatvoru
Palestinski zatvorenik Khader Adnan preminuo je u izraelskom zatvoru, nakon što je posljednjih 87 dana štrajkovao glađu, javlja Anadolija.
02.05.2023. u 09:08
get url
text
Khader Adnan

U saopćenju palestinskog Pokreta islamskog džihada navedeno je kako je ova organizacija danas u žalosti zbog smrti svog lidera Khadera Adnana, koji je bio istrajan i odlučan.

- Pred svijetom koji štiti terorizam i nepravdu, slobodarski heroj Khader Adnan položio je život kao šehid usljed zločina koji su počinili neprijatelji - piše u saopćenju, u kojem je istaknuto kako je izraelska okupatorska vlast za to platiti cijenu.

Adnan, čije se zdravstveno stanje nedavno pogoršalo, štrajkovao je glađu 87 dana. U saopćenju nisu iznesene nikakve dodatne informacije o Adnanovoj smrti.

Udruženje palestinskih zatvorenika saopćilo je 23. aprila da je izraelski vojni sud odbio puštanje na slobodu uz kauciju Adnana, čije se zdravstveno stanje pogoršalo.

Istaknuto je također da je Adnan, koji je saslušanju prisustvovao putem video-konferencije, tokom saslušanja nekoliko puta gubio svijest.

- Zdravlje palestinskog zatvorenika je u kritičnoj fazi, ali ga okupatorska uprava i dalje drži u zatvorskoj klinici, ne dozvoljava da bude prebačen u civilnu bolnicu i posjeti ga njegova porodica - navedeno je tada u saopćenju.

Adnan je štrajkovao glađu 66 dana tokom 2012, 52 dana 2015, 59 dana 2018. i 25 dana 2021. godine, kao odgovor na njegovo pritvaranje. Adnan je počeo štrajk glađu 5. februara.

Optužen od strane Izraela da je član Pokreta islamski džihad i da je učestvovao u "antiizraelskim aktivnostima", 44-godišnji Adnan je više puta privođen od 2012. godine i osuđivan na zatvorsku kaznu sa "administrativnim pritvorom".

Ministarstvo vanjskih poslova Države Palestine najoštrije je osudilo "gnusni zločin izraelskih okupacionih snaga koji je doveo do ubistva Khadera Adnana".

Iz Ministarstva je saopćeno da smatraju izraelsku vladu u potpunosti i direktno odgovornom za ovaj zločin.

- Sheikh Khader Adnan je štrajkovao glađu 86 dana u izraelskom okupacionom zatvoru u znak protesta zbog njegovog hapšenja bez optužbi. Njegovo ubistvo je rezultat izraelskog odbijanja da ga oslobodi i politike medicinskog zanemarivanja palestinskih zatvorenika - navodi se u saopštenju iz palestinskog Ministarstva.

Dodaje se da će Ministarstvo dostaviti dosije o ovom ubistvu Međunarodnom krivičnom sudu.

- Ministarstvo također poziva Međunarodnu istražnu komisiju koja je na terenu na Okupiranoj palestinskoj teritoriji, uključujući Istočni Al-Quds (Jerusalim), i u Izraelu da istraži ovaj gnusni zločin koji je dio izraelskog teškog kršenja međunarodnog humanitarnog prava i zloupotrebe međunarodnih ljudskih prava - dodaje se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Palestine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.