VEZANI TEKST - Sudar vozova u Grčkoj, najmanje 32 mrtvih, deseci povrijeđenih: Nikada u svom životu nisam vidio ovakvo nešto

Kako javlja Anadolija, mirni skup u glavnom gradu Grčke prerastao je u nasilje.

Skup koji su sazvala tri sindikata željezničkih radnika u zemlji, a na kojem je učestvovao veliki sindikat PAME, politička stranka MeRA25 bivšeg ministra finansija Yanisa Varoufakisa, kao i druge grupe i ljevičarske stranke, okupio je hiljade ljudi u centralnom trgu Sintagma Square.

Tokom mirne faze skupa, okupljeni su uzvikivali slogane i nosili transparente osuđujući vlast i njihovu ekonomsku politiku za koju su rekli da je izazvala tragičnu nesreću.

Grupa, uglavnom mladih u crnim haljinama i kapuljačama, kasnije je počela da baca veliko kamenje koje su čupali sa obližnjih trotoara, te molotovljeve koktele na policiju i na ulice, objavila je Anadolija.

Oštećeni su autobus i građevinsko vozilo, kao i veliki broj kontejnera za smeće.

Kada su policijske snage brzo odgovorile sa suzavcem, grupa je pobjegla.

Novinari AFP-a su zabilježili da su demonstranti palili kante za smeće i bacali molotovljeve koktele, a policija je odgovorila suzavcem i šok-granatama u središtu grčke prijestolnice.

U međuvremenu je premijer Kyriakos Micotakis na Facebook profilu objavio da kao premijer, "dugujem svima, ali prije svega rodbini žrtava, veliko izvinjenje".

- I lično, i u ime svih onih koji su godinama vladali zemljom - dodao je.

Prošle sedmice u utorak navečer putnički voz se sudario sa teretnim vozom oko grada Tempi u sjevernoj provinciji Larisa.

Zvanični broj mrtvih iznosi 57, uključujući mnoge studente i devet članova željezničkog osoblja.